Foto: Mostphotos

Rådet: Avstå påskbrasan i år

Den som tänder en påskeld har också ansvaret för att den släcks. "Vi vill inte åka på onödiga larm", säger Anders Ekberg på räddningstjänsten.

  • Publicerad 14:20, 10 apr 2020

Social distansering och rådet att inte resa gör att årets påsk inte blir som vanligt. Räddningstjänsten gick i veckan ut och avrådde från att tända påskeldar på grund av rådande läge. Det finns inget förbud, men räddningstjänsten är noggranna med att poängtera att den som tänder en eld också har ansvaret att den blir släckt.

– Det är trevligt med påskeldar under rätt förutsättningar. Det ska vara på ett bra ställe där det inte finns någon risk att annat tar eld eller att det är nära kraftledningar till exempel. Sedan är det viktigt att tänka på vind och att man har tillgång till vatten för att släcka elden. Vi vill inte åka på onödiga larm, säger Anders Ekberg, räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Den som ändå planerar att tända en påskbrasa behöver inte anmäla det hos räddningstjänsten. Det är däremot nödvändigt att ha markägarens tillstånd och tänka på lagen om max 50 personer i en folksamling.

Markerna är inte ovanligt torra, men Anders Ekberg varnar för fjolårsgräset som torkar snabbt.

– Det är på den här tiden på året vi har många gräsbränder. Det behöver inte vara någon som tänder på medvetet, det kan vara en cigarett eller något annat också för den delen, säger Anders Ekberg.

För några veckor sedan fick räddningstjänsten i Göteborg flytta om personal när var femte brandman hade sjukanmält sig. Nu ser det enligt Anders Ekberg bättre ut.

– För tillfället har vi goda resurser och inte så hög sjukfrånvaro. Sedan har vi naturligtvis tagit höjd för att kunna hantera om situationen blir annorlunda. Vi ska klara ett bortfall på upp emot femtio procent, säger Anders Ekberg.

Han berättar att det än så länge är för tidigt att göra analyser av hur larmen påverkats av coronapandemin.

– Det är kanske lite mindre trafikolyckor och lite mer IVPA (I väntan på ambulans, reds. anm.). Sedan är det ju mindre evenemang och den biten att bevaka.

Det är inte fler torrkokningslarm och annat när fler är hemma på dagarna?

– Vi har inte sett de trenderna än. Men vi får se sedan hur det har varit när det gått en tid.

Har du nåt råd till göteborgarna nu inför påskhelgen och veckorna framöver?

– Det är alltid viktigt att vara rädd om sig och tänka på sjukvårdens begränsningar, säger Anders Ekberg.

Mer inforamtion

HÄR hittar du information från Götebrogs stad .

HÄR hittar du information från räddningstjänsten.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57