Rådet: Bär munskydd i kollektivtrafiken

Från och med den 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du bär munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid.

  • Publicerad 05:30, 7 jan 2021

Foto: Askolds Berovskis

Alla som är över 16 år gamla bör bära munskydd i kollektivtrafiken mellan klockan 07-09 och kl 16-18 på vardagar. Det är Folkhälsomyndighetens rekommendation.

– Ansvaret att skaffa munskydd ligger i första hand på resenärerna själva, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Det kommer också finnas ett begränsat antal munskydd i Västtrafiks butiker för resenärer som inte kan få tag i ett på annat sätt.

– Tillgången på munskydd beror på hur vården har det. Vi tillhör samma organisation och i Västra Götalandsregionen prioriteras vården så klart. Vi kan därför inte garantera munskydd när som helst, var som helst till vem som helst. Vi vet till exempel redan nu att vi inte kommer ha munskydd på plats på torsdag, säger Henrik Kjellberg.

Västtrafik informerar om munskyddsrekommendationerna i nyhetsbrev, utrop på fordon, på hemsidan och i sociala medier.

– Men det viktigaste av allt är fortfarande råden om att undvika onödiga resor, hålla avstånd om man kan och gå och cykla om man kan. Munskydd är ingen ursäkt om man inte måste resa, säger Henrik Kjellberg.

Strax innan jul var det kollektiva resandet med Västtrafik ungefär hälften så stort som under samma tid förra året. Trots det förkommer fortfarande trängsel på vissa linjer i rusningstid.

– Vi fortsätter att följa trafikläget hela tiden och sätter in tillgängliga fordon när det behövs, säger Henrik Kjellberg.

Råd från Västtrafik

► Undvik onödiga resor i kollektivtrafiken. Överväg om du kan avstå från att resa genom att jobba hemifrån, gå eller cykla.

► Res inte om du är sjuk eller har förkylningssymtom.

► Om du måste resa: Res utanför rusningstid, ta nästa avgång om det börjar bli fullt ombord och bär munskydd från den 7 januari i rusningstid om du är över 16 år.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57