DRAGPLÅSTER. Räfven är ett av banden spelar. Foto: Pressbild/Räfven

Räfven till kulturfest i Gamlestan

Kulturföreningen ÖGAT verkar för lokala aktörer i Östra Göteborg. Under sommaren har de vidgat vyerna och hämtat inspiration runt om i Västra Götaland. Nästa anhalt blir en heldag för alla i skaparkonstens tecken i Gamlestaden.

  • Publicerad 10:52, 5 sep 2019

ELDSJÄLAR. Emilie de Vries, Nella Druzetaoch Lisa söderström birnner för kultur och gemenskap. Foto: Ögat

ÖGAT - Östra Göteborgs Alternativa Träffpunkt- startades av Nella Druzeta, Kalle Skatt Söderström och Lena Toquato Lidén, för att skapa en plattform och nätverk för kreativa, konstnärer och musiker.

– Vi är många som känner att det kan bli ensamt att hålla igång det kreativa på egen hand, därför ville vi gå ihop med andra i verkstäder och projekt, man blir starkare tillsammans säger, säger Kalle Skatt Söderström.

Ögat Runt

I projektet Ögat Runt har föreningen samverkat med fyra platser med fokus på social och ekologisk hållbarhet; Nolbygård med återbruk och ekobageri, Uddebo, ett avbefolkat samhälle där ett trähus renoverades till ett kulturhus, Kosters trädgårdar och Restad gård, ett av Sveriges största asylboenden.

Tanken med projektet är att stärka självorganiserade krafter, lyfta kultur och mångfald genom att bygga nätverk och skapa möjligheter att synas i det offentliga rummet.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Fest på hemmaplan

Det hela avslutas med en heldag på hemmaplan i Gamlestaden med konserter, workshops och fokus på social hållbarhet.

– Det kommer att finnas två scener med bandet Räfven som dragplåster, skapande workshops, foodtruck, ansiktsmålning med mera. Allt kommer att vara på den mysiga innergården vid medborgarhuset men även inne på Bagarn’s mötesplats, där ungdomar bidrar med egna akter.

Vad har projektet betytt för er?

– Det är väldigt intressant och inspirerande att träffa andra eldsjälar som arbetar för kultur och hållbarhet och mötena med de asylsökande ungdomarna från Afghanistan berörde mig mycket. De har fått mycket avslag och livet är hemskt tufft med oro och väntan. De var så hjälpsamma och fina och vi ville erbjuda något kreativt att göra genom workshops och att bjuda med dem till Koster för att se något annat av Sverige än asylboendet. Det blir väldigt personliga möten, och när man gör saker tillsammans får man en annan kontakt, säger Kalle Skatt Söderström.

Mer om dagen och ÖGAT

VAD: Konserter med RÄFVEN (SE), ŠIROM (SI), olika DJs, lokala artister, picknick, foodtruck.

Gratis workshops: Shibori (Textilfärgning), Mishima (Keramik dekor), Pins och ampelverkstad, växtvävning. För barnen: Ansiktsmålning, Pysselhörna (Material finns på plats)

NÄR: 7 september, 13 – till sent. Samma dag som årets Gamlestadsgalej

VAR: Innergården av Medborgarhuset (hållplats SKF)

ÖVRIGT: Arr: ÖGAT i samarbete med Bagarn´s Mötesplats, Beatebergs trädgård, Koloni, Kulturhus kviberg, Bab Al hara, Gamlestadsgalej.

ÖGAT RUNT: Projektet stöttas av kulturnämnden VG-regionen, ABF, drivs och koordineras av föreningen ÖGAT (Östra Göteborgs Alternativa Träffpunkt) tillsammans med samarbetspartnerna: Kostersträdgårdar, Restad gård, Nolbygård, Uddebo

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11