DRAGPLÅSTER. Räfven är ett av banden spelar. Foto: Pressbild/Räfven

Räfven till kulturfest i Gamlestan

Kulturföreningen ÖGAT verkar för lokala aktörer i Östra Göteborg. Under sommaren har de vidgat vyerna och hämtat inspiration runt om i Västra Götaland. Nästa anhalt blir en heldag för alla i skaparkonstens tecken i Gamlestaden.

  • Publicerad 10:52, 5 sep 2019

ELDSJÄLAR. Emilie de Vries, Nella Druzetaoch Lisa söderström birnner för kultur och gemenskap. Foto: Ögat

ÖGAT - Östra Göteborgs Alternativa Träffpunkt- startades av Nella Druzeta, Kalle Skatt Söderström och Lena Toquato Lidén, för att skapa en plattform och nätverk för kreativa, konstnärer och musiker.

– Vi är många som känner att det kan bli ensamt att hålla igång det kreativa på egen hand, därför ville vi gå ihop med andra i verkstäder och projekt, man blir starkare tillsammans säger, säger Kalle Skatt Söderström.

Ögat Runt

I projektet Ögat Runt har föreningen samverkat med fyra platser med fokus på social och ekologisk hållbarhet; Nolbygård med återbruk och ekobageri, Uddebo, ett avbefolkat samhälle där ett trähus renoverades till ett kulturhus, Kosters trädgårdar och Restad gård, ett av Sveriges största asylboenden.

Tanken med projektet är att stärka självorganiserade krafter, lyfta kultur och mångfald genom att bygga nätverk och skapa möjligheter att synas i det offentliga rummet.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Fest på hemmaplan

Det hela avslutas med en heldag på hemmaplan i Gamlestaden med konserter, workshops och fokus på social hållbarhet.

– Det kommer att finnas två scener med bandet Räfven som dragplåster, skapande workshops, foodtruck, ansiktsmålning med mera. Allt kommer att vara på den mysiga innergården vid medborgarhuset men även inne på Bagarn’s mötesplats, där ungdomar bidrar med egna akter.

Vad har projektet betytt för er?

– Det är väldigt intressant och inspirerande att träffa andra eldsjälar som arbetar för kultur och hållbarhet och mötena med de asylsökande ungdomarna från Afghanistan berörde mig mycket. De har fått mycket avslag och livet är hemskt tufft med oro och väntan. De var så hjälpsamma och fina och vi ville erbjuda något kreativt att göra genom workshops och att bjuda med dem till Koster för att se något annat av Sverige än asylboendet. Det blir väldigt personliga möten, och när man gör saker tillsammans får man en annan kontakt, säger Kalle Skatt Söderström.

Mer om dagen och ÖGAT

VAD: Konserter med RÄFVEN (SE), ŠIROM (SI), olika DJs, lokala artister, picknick, foodtruck.

Gratis workshops: Shibori (Textilfärgning), Mishima (Keramik dekor), Pins och ampelverkstad, växtvävning. För barnen: Ansiktsmålning, Pysselhörna (Material finns på plats)

NÄR: 7 september, 13 – till sent. Samma dag som årets Gamlestadsgalej

VAR: Innergården av Medborgarhuset (hållplats SKF)

ÖVRIGT: Arr: ÖGAT i samarbete med Bagarn´s Mötesplats, Beatebergs trädgård, Koloni, Kulturhus kviberg, Bab Al hara, Gamlestadsgalej.

ÖGAT RUNT: Projektet stöttas av kulturnämnden VG-regionen, ABF, drivs och koordineras av föreningen ÖGAT (Östra Göteborgs Alternativa Träffpunkt) tillsammans med samarbetspartnerna: Kostersträdgårdar, Restad gård, Nolbygård, Uddebo

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57