Rapparen B.Baby släpper album

Sedan Hisingsrapparen B.Baby släppte sin första låt förra året har det gått snabbt. Flera låtsläpp och tunga samarbeten senare är det nu äntligen dags för debutalbumet att se dagens ljus.

  • Publicerad 17:15, 20 nov 2021

Jag insåg att jag vill göra musik som jag kan vara stolt över i framtiden.

– Jag har varit redo att släppa albumet i fyra månader, jag är riktigt taggad nu.

Artisten B.Baby – eller Salem som han egentligen heter – visar upp sin studio i centrala Göteborg. Det var när 19-årige Salem fortfarande gick på gymnasiet som musiken började ta en större plats i hans liv.

– När min första låt började sprida sig på Tiktok och Instagram förstod jag att det här är något jag kan satsa på, berättar han.

På albumet ”Chase the Baby” finns en mix av låtar som förutom hiphop har influenser från olika stilar som house, pop och dancehall. Medan det inte är ovanligt för artister att arbeta med flera producenter, har Salem valt att jobba med en och samma på det här albumet.

– Jag och Oscar Chase, min producent, startade våra karriärer ungefär samtidigt och lär oss hela tiden av varandra. Vi klickar väldigt bra och lyfter varandra.

"Många sätter upp spärrar"

Förutom att vara en anspelning på de bådas artistnamn så har "Chase the Baby" en djupare innebörd. Salem förklarar att det handlar om att gå tillbaka till en tid då man vågade mer och inte brydde sig om vad andra tänkte.

– Som barn har man bara två rädslor. Att falla och för höga ljud. Det känns som att många sätter upp spärrar för sig själv och inte vågar testa nya grejer på grund av rädsla för vad andra ska tycka.

Har du själv känt av en sådan rädsla?

– Ja, det har jag. Men jag har märkt att det inte spelar så stor roll om man skulle misslyckas någon gång. Så länge jag testar på nya grejer och inte stannar i samma bana hela tiden, kommer jag känna att jag har lyckats.

Rappar inte om allt

Salem berättar att han gjort ett aktivt val att undvika att rappa om droger eller vapen i sina låtar. Genom att bryta emot normen hoppas han inspirera andra att ta efter.

– Alla rappare gör sin grej och har fått uppleva olika saker i livet som de vill berätta i sin konst. När jag började spela in freestyles och skickade till mina vänner rappade jag om liknande grejer eftersom jag tänkte att det var det som rap handlade om. Men sedan fick min bror mig att tänka efter och jag insåg att jag vill göra musik som jag kan vara stolt över i framtiden.

Har du någon favoritlåt på albumet?

– En låt som heter "Soul hurts". Det är en ganska djup låt och innehåller rena känslor från mig.

Albumet "Chase the Baby" släpptes den 19 november.

Reflekterar. "Det känns som att många sätter upp spärrar för sig själv och inte vågar testa nya grejer på grund av rädsla för vad andra ska tycka" säger Salem. Foto: Pressbild

B.Baby om...

... att vara en förebild:

"Sedan jag började släppa låtar har det kommit fram unga där jag bor, som rappar och visar vad de kan. Jag känner att det är lika bra att de hittar en hobby nu än att behöva dras in i annat. Det känns bra när man ser att någon följer en och sedan gör bra ifrån sig själv".

... Baby League:

"Jag själv tränade fotboll och gillar det jättemycket. En dag fick jag idéen att anordna en fotbollsturnering i Biskopsgården, som jag kallade Baby League. Jag berättade om planen på Instagram och det kom folk från hela stan, det var jätteroligt. Nästa gång kom det till och med folk från en annan stad. Jag hade velat fixa en inomhusturnering nu egentligen, men albumet har varit i fokus".

...att samarbeta med andra artister:

"Det är alltid roligt att jobba med andra, för att man får kunskap av varandra. På albumet gästas jag av A36, Asme och Greekazo".

Visa merVisa mindre

Vi är GBG