Sämst på bostadsformer. Göteborg är sämst i nöjdhetsundersökning om utbudet på olika bostadsformer. Foto: Mostphotos

Rapporten: Få göteborgare nöjda med bostadsutbudet

En ny undersökning visar att bland invånarna i 20 tillfrågade städer är Göteborgarna de mest missnöjda med utbudet av bostäder i sin egen kommun.

  • Publicerad 09:00, 9 sep 2019

Bostadsmissnöje: Procent som är nöjda

Bäst

1. Lund 54 procent

2. Uppsala 50 procent

3. Linköping 48 procent

4. Örebro 45 procent

5. Gävle 38 procent

Sämst

1. Göteborg 17 procent

2. Borås 21procent

3. Västerås 23 procent

4. Jönköping 23 procent

5. Stockholm 23 procent

Källa: Sifo.

Det råder bostadsbrist i Sveriges större städer. Men det är inte bara antalet bostäder som är ett problem utan även utbudet på olika typer av boendeformer – så som bostadsrätt, hyresrätt eller villa. Tre av tio svenskar är missnöjda med utbudet av bostadsformer i sin stad. Det enligt rapporten Samhällsbarometern.

Och Göteborg sticker ut på så sätt att vi kommer längst ned på listan. Endast 17 procent av de tillfrågade Göteborgarna är nöjda med bostadsutbudet i staden.

– Det finns invånare med vitt skilda livssituationer och behov i alla städer. Dessa olikheter avspeglas dock inte i det befintliga bostadsutbudet. För att minska bostadsbristen och öka såväl trivseln som den sociala hållbarheten i fler städer krävs en större variation av bostäder som passar alla invånare. Detta innefattar studentboenden, äldreboenden och hyresrätter men också alternativa bostadslösningar så som olika former av community living eller bostadshotell, säger Nicke Rydgren, Affärschef på PE.

Städerna där invånarna är nöjdast är Lund som tar sig in på en förstaplats med 54 procent nöjda. Strax därefter kommer Uppsala med 50 procent och sedan Linköping med 48 procent nöjda.

Att studentstäder hamnar i topp går att härleda till att det traditionellt sett är rika kommuner som har behövt hantera allt från studenter med begränsad ekonomi till välbärgade barnfamiljer. Det har lett till att det finns gott om olika boendealternativ, säger Nicke Rydgren.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57