Hummerrapport. Sveriges lantbruksuniversitet rapporterar att hummerbeståndet är litet och svagt. Foto: Mostphotos

Rapporten: Hummerfångsten måste minska

Hummerfisket har blivit Västkustens motsvarighet till inlandets älgjakt. Men hummerbeståndet på Västkusten har länge varit svagt och i en ny rapport från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, konstaterar man att fisketrycket är fortsatt hårt på hummern.

  • Publicerad 17:00, 26 feb 2018

– Tidigare skärpningar av reglerna kring hummerfisket har spätts ut över tid, säger Andreas Sundelöf, forskare vid SLU.

I höstas skärptes reglerna kring hummerfisket rejält för att ge Västkustens hummerbestånd ett andrum.

Svårt att vända trenden

Nu visar en färsk rapport från SLU att hummerbeståndet är svagt och forskare Andreas Sundelöf ser att tidigare regelskärpningar inte haft någon långsiktig påverkan på hummerbeståndet. Och SLU:s bedömning är att hummerfångsten bör minska.

– Man har tidigare gjort åtstramningar av kraven för att ta upp hummer men de har bara haft en kortvarig effekt. Det ökade intresset för hummerfisket har motverkat effekten och spätt ut den över tid, säger Andreas Sundelöf.

Hur väl den senaste regelskärpningen av hummerfisket fungerar är det fortfarande för tidigt att säga.

Räddningsprojekt

I Sotenäs kommun har man startat ett projekt för att rädda hummerbeståndet. Under tre år ska 4 500 små hummeryngel födas upp för att sedan sättas ut i havet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG