Shahbaz Khan jobbar till vardags som stadssekretarare för socialdemokraterna i kommunstyrelsen. Foto: Privat

Rasistiskt hat mot barnen: "Döttrarna frös fast av skräck"

När Shahbaz Khan var ute och cyklade med sina barn förra helgen slutade det i en skräckfylld upplevelse. Plötsligt hoppade en man ur en skåpbil och vräkte rasistiskt hat över familjen. "Han skrek allt möjligt om oss rakt i mitt ansikte", säger han.

  • Publicerad 11:21, 21 jun 2017

Barnen är två, nio och elva år gamla och på cykelturen var även Shahbaz Khans brorsdotter med.

– Vi skulle ner till lekplatsen som finns i Kvillebäcken och vid en korsning stannade den här skåpbilen och någon ropade jävla muslimer. Han lämnade bilen där mitt på gatan bara och gick fram till oss, säger han.

Under några minuter översköljdes familjen av könsord och grova islamofobiska kränkningar från mannen som var mycket aggressiv, berättar Shahbaz Khan. Yngsta barnet satt i cykelbarnstol.

– Den här mannen var så taggad och hade passerat alla gränser, jag var rädd att det skulle smälla. Det enda jag kunde tänka på då var att om jag faller till marken så faller min son också och han sitter fastspänd och kan inte ta emot sig, berättar han.

Efter en stund lämnade mannen platsen. Då var både Shahbaz och barnen rejält skärrade.

– Mina döttrar var helt paralyserade av skräck och lilleman var fruktansvärt uppskakad. Han förstod ju inte vad som utspelade sig men det var en sån aggressivitet. Jag blev väldigt illa berörd, när en vuxen vänder sig mot barn på det viset blir de berövade en form av grundläggande trygghet i samhället, säger han.

Hur mådde barnen efteråt?

– Jag märkte ju att de var väldigt skärrade, men tyvärr kände jag också att de inte är helt obekanta med det här föraktet och hatet. Man vill ju så gärna att de inte ska förstå att det finns och jag har försökt att hålla det borta men det är svårt. De har rätt att få känna sig trygga och glada bland vuxna.

Efter händelsen kände Shahbaz Khan att han måste berätta vad de varit med om. I ett inlägg som fått stor spridning i sociala medier delar han med sig av historien som fått många att reagera. Där beskriver han hur familjen upprepade gånger får uppleva rasistiska påhopp och uppmaningar om "att åka hem".

Tidigare har han inte velat prata öppet om hatet, men lördagens händelse blev en vändpunkt.

– Det passerade alla gränser, det hade lika gärna kunnat rinna över för den här mannen så att han prejade barnen, säger han.

Är det vanligare med hat riktat mot muslimer i dag än tidigare?

– Ja faktiskt. Det är inte så att jag känner mig påpassad på stan men man är ändå beredd på att en sån här grej kan komma. Det här är ett väldigt grovt hat som ligger under ytan och får radikala utlopp. Jag känner mig förpliktigad att berätta om det.

LÄS MER:

Hela Shahbaz Khans inlägg kan du läsa här

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG