Råttsäker. De nya råttsäkra Robin-papperskorgarna testas på Heden. Foto: Kristian Risenfors

Råttsäkra papperskorgar testas på Heden

Göteborgs vanliga papperskorgar är en uppdukad fest för stadens råttor. De smarta Big Belly håller råttorna borta men är samtidigt väldigt dyra. Nu har en ny råttsäker papperskorg tagits fram som testas på Heden.

  • Publicerad 05:30, 10 feb 2020

Råttorna tar sig in i den vanliga Robin-papperskorgen. Foto: Kristian Risenfors

I slutet av förra året ersattes 23 vanliga papperskorgar i Vasaparken och på Vasaplatsen med fyra stycken så kallade Big Belly. För Park- och naturförvaltningen betyder det minskade kostnader för underhåll. Men den huvudsakliga anledningen till bytet är råttproblemen i området.

– Tanken är att det ska var färre papperskorgar med fortsatt tömning en gång per dag. Vi kommer utvärdera efter sommaren för att se om det behövs fler. Vi har även Big Belly i Kungsparken med goda resultat, säger Anna Ågren, parkförvaltar i centrum på park- och naturförvaltningen.

Big Belly – råttsäkra men dyra

Göteborgs Stad håller på med flera projekt för att få bukt med råttproblematiken. En lösning är Big Belly. De solcellsdrivna papperskorgarna med inbyggd komprimering är visserligen både smarta och råttsäkra, men de är också dyra.

– Som jag ser det gör de mest nytta i ytterområdena. I centrum är det tömning en gång om dagen minst, på sommarmånaderna tre gånger om dagen. Då behöver man inte sådan avancerad teknik. Men de kan ju vara bra att ha vid exempelvis Askimsbadet. Då behöver man inte åka dit och tömma om det inte behövs och spara pengar på det sättet, säger Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.

Anna Ågren menar dock att Big Belly även kan göra stor nytta i centrala stan, i exempelvis parker.

– Jag tänker att trafikkontoret inte har så stort behov av Big Belly eftersom folk passerar deras papperskorgar via cykel och gångbanor. I parkerna sitter människor ner och äter sin lunch eller picknickar. Det blir snabbt stora volymer, säger hon.

För råttorna är stadens vanliga papperskorgar – ”Robin” – lätta att ta sig in i genom att klättra på utsidan.

Ny råttsäker papperskorg testas

För att komma tillrätta med problemen testas just nu en ny variant av Robin-papperskorg som är råttsäker.

– Vi har vidareutvecklat modellen. Den testas på Heden just nu. Den är lite tråkigt grå som den ser ut just nu. Vi vill ha dit stadsvapnet så den blir lite trevligare, säger Stefan Risedahl.

Är den helt råttsäker?

– Ja, enligt Anticimex är den nya varianten råttsäker. De kommer inte i.

Ansvaret för papperskorgarna i staden ligger på olika förvaltningar. Flesta underhålls och töms av trafikkontoret där Stefan Risedahl har ansvaret.  

– Jag vet att det blir ramaskri och det påstås att papperskorgarna blir färre och färre, men för trafikkontorets del var det 17 fler papperskorgar 2019 jämfört med 2018 – från 1719 till 1736, säger Stefan Risedahl.

Han hänvisar också till den senaste nedskräpningsbarometern som visade att staden blir renare och renare.

"Renare med färre papperskorgar"

Stefan Risedahl menar till och med att för många papperskorgar nära varandra kan öka problemen med nedskräpning.

– På vissa platser blir det faktiskt renare när man tar bort en papperskorg. Jag har hållit på med det här så länge så jag vet att man behöver pröva sig fram på olika platser. Placeringen är det viktigaste, inte avståndet mellan papperskorgarna, säger Stefan Risedahl.

Hur kan det bli renare med färre papperskorgar?

– Problemet är när folk slänger sina hushållssopor i papperskorgarna. Tyvärr görs det alldeles för ofta. När papperskorgarna fylls av hushållssopor hamnar skräpet också runt omkring. Det älskar råttorna, säger Stefan Risedahl.

Anna Ågren håller med.

– Har man många papperskorgar som fåglar kan komma in i så är det skräpigt runt om varje papperskorg vilket i sin tur gör att det blir skräpigt i hela parken, säger hon.

Nu agerar staden mot Metros tidningsställ

75 procent fimpar

Men fortfarande består nedskräpningen i Göteborg till 75 procent av fimpar. Stefan Risedahls bild är trots allt att rökförbudet inte ökat fimparna ytterligare men han säger att många rökare bör tänka till.

– Det är därför vi håller på med attitydkampanjer som fimpomaterna och annat. Men man måste tänka längre än näsan räcker, säger Stefan Risedahl.

Tycker du att fastighetsägare och restauranger tagit sitt ansvar med att städa fimpar efter det nya rökförbudet trädde i kraft?

– Det hade varit bra om alla tog ansvar. Jag ska inte använda skattebetalarnas pengar för att städa trottoarer som någon annan ansvarar för, säger Stefan Risedahl.

Trots rökförbud – inga bevis för mer fimpar

Kommunens vändning: Fimpomaterna kommer tillbaka

Papperskorgar i Göteborg

Robin - de vanliga papperskorgarna du ser. Ofta rödorangea med grått galler över med stadsvatepet på.

Råttsäkra Robin - Testa av en ny varaint av robin-korgen som råttorna inte kan ta sig in i.

Big Belly - Solcellsdrivna så kallade "smarta" papperskorgar som skickar ett meddelande till soptömmarna om när de är fulla. Kokmprimerar även skräpet med omkring 70 procent vilket gör att de inte behöver tömms lika ofta.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11