Rävskabb. Ett område i Göteborg är angripen av rävskabb, enligt P4 Göteborg Foto: Most Photos/SLA, SLU

Rävskabb i Göteborg – hundägare varnas

Rävskabb är en hudsjukdom som framförallt drabbar rävar. Men när de rör sig genom skogen kan de lämna ett spår av skabb på grönskan, som därefter kan klättra upp på din hund. Nu är ett skogsområde i Göteborg drabbat.

  • Publicerad 05:30, 6 aug 2019

Rävskabben plågade rävstammar hårt under 90-talets Sverige. Numer har rävstammarna byggt upp ett immunförsvar mot hudsjukdomen och återhämtat sig. Däremot dyker skabbangripna rävar fortfarande upp, och tar sig då i obehagliga uttryck.

Lars Björk, jaktvårdskonsulent vid Jägarförbundet har sett många skabbangripna rävar under sin karriär.

Oklart vilket område som är drabbat

– De rävar som får rävskabb lider oändligt mycket. Pälsen faller av och huden täcks av sårskorpor. Allt de gör är att klia sig, därför kan de inte jaga ordentligt och svälter ihjäl på ungefär en månad. Det är en fruktansvärd sjukdom, säger Lars Björk.

När rävskabben härjade som värst eldade jägarna upp kropparna för att bekämpa spridning av sjukdomen. När den dyker upp idag påverkas ungefär en kvadratmil skog och försvinner av sig själv. Nu rapporterar P4 Göteborg att ett område i Göteborg är drabbat av skabben.

Kan angripa hundar

– Det kommer ofta under hösten, då rävarnas valpar föds. Då tål inte alla skabben. Men det är väldigt svårt att veta exakt vilken del av skogen som är drabbad av rävskabb, säger Lars Björk.

Det är inte många djur som drabbas av rävskabben, däremot kan den angripa hundar. När räven går genom skogen kan skabben fasta på grönskan, för att sedan klättra upp på hundar.

– Var uppmärksam på om din hund börjar klia sig väldigt mycket efter skogspromenaden. Efter någon dag tappar de pälsen runt öronen, halsen, och bröstet. Då får man åka in till veterinären, säger Lars Björk.

För hundar finns botemedel för rävskabb där de kan återhämta sig helt från hudsjukdomen.

– Eftersom rävskabb är väldigt smittsamt kan den lätt överföras till andra hundar i väntrummet hos veterinären. Därför är det viktigt att man ringer och berättar om misstanken så att man får gå in bakvägen och minimera smittorisken, säger Lars Björk.