Rebecca visar upp sin konst på hemmaplan

45 utställare är i år del av Konstrundan Västra Hisingen. Efter två år utan samlingsutställning, ser nu arrangörerna fram emot ett event utan restriktioner. "Brukar vara mångas höjdpunkt på året" säger Malin Årsbog.

  • Publicerad 12:30, 10 sep 2022

Konstrundan brukar dra en bred, nyfiken och intressant publik.

Förväntansfull. "Vi hoppas att det kommer finnas något för alla", säger Malin Årsbog. Foto: Privat

I veckan är det dags för den elfte upplagan av Hisingens egen konstrunda.

När konstrundan skapades fanns ett tydligt mål knyta ihop Biskopsgården och Torslanda som året innan blivit en stadsdel – Västra Hisingen.

Men med åren har gränserna suddats ut.

– Det ligger inte någon strategi bakom, utan handlar mer om att vi fått in fina ansökningar från konstnärer som är verksamma på andra håll och som vi velat ha med i konstrundan. Numera täcker vi nästan hela Hisingen, säger Malin Årsbog, sekreterare i föreningen som arrangerar konstrundan.

Världspremiär för Hisingens konstrunda

Idag finns inte stadsdelen Västra Hisingen kvar. Att man valt att behålla namnet har en enkel förklaring.

– Det är ett namn som folk känner igen.

En av alla konstnärer som ställer ut i år är Rebecca Landmér. Hon bjuder in besökarna till sitt hem som ligger i ett lummigt bostadsrättsområde i Bäckebol.

– Min tanke är att göra om hallen till ett galleri. Jag har aldrig deltagit i en konstrunda innan, så det ska bli väldigt spännande att se vilka som hittar hit, säger hon.

Gav upp konsten

Efter en 20 år lång paus från det konstnärliga skapandet började Rebecca Landmér måla landskapstavlor förra året.

– Jag bodde i New York, skulpterade och jobbade med grafisk design som brödföda. Då kändes det väldigt viktigt att min konst skulle har en innebörd och berätta något. Efter terrorattacken 11 september, som jag såg från lägenhetsfönstret, fick jag för mig att det var dags att flytta hem och "bli vuxen".

Vad hände sedan?

– Av någon anledning kändes det som en prestigeförlust att inte kunna skapa på det sättet som jag lärde mig på konstskola. Det ledde till att jag slutade helt.

De var de långa bilfärderna från Västra Frölunda, där Rebecca bodde fram till förra året, längst med Holmvägen och förbi Säves böljande naturlandskap mot sonens skola, som väckte skaparlusten igen.

– Jag vill att mina landskapsmålningar ska vara karameller, vad de innebär få betraktaren bestämma. Och så är jag intresserad av det "fula" i staden. Alltså alla maskiner och byggen och åverkan som vi människor skapar. Det måste också få finnas och det vill jag skildra på ett neutralt sätt.

"Något för alla"

På måndag inleds konstrundan med en samlingsutställning på Kulturhuset Vingen i Torslanda. Ett verk av samtliga konstnärer ställs ut.

Malin Årsbogs rekommendation är att besöka samlingsutställningen först, för att sedan åka runt och besöka de konstnärer som man fått mersmak för. På Vingen finns även möjlighet att köpa lotter i föreningens konstlotteri.

– Konstrundan brukar dra en bred, nyfiken och intressant publik, just därför är det en höjdpunkt på året för många av de konstnärer och konsthantverkare som deltar, säger hon.

45 utställare.

Västra Hisingens konstrunda innebär att konstnärer och konsthantverkare på Hisingen öppnar upp sina verkstäder, ateljéer och utställningslokaler för besökare. Hembygdsgården Amhult, Mjöviks bageri och Stora Holm Säteri är några ställen som samlar flera utställare.

Själva konstrundan äger rum helgen 17-18 september. Men redan från och med måndag, 12 september, kan man ta del av en samlingsutställning på Kulturhuset Vingen i Torslanda. I utställningen har varje konstnär bidragit med ett verk var.

Listan på konstnärer och var de ställer ut hittas på: konstrundanvastrahisingen.se

Rebecca Landmérs tavlor finns på Bäckebolsängen 11.

Källa: Konstrundan Västra Hisingen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG