Recept: Så tar du hand om all julmat

Det är ju så att de flesta av oss firar ju jul inom bekvämt räckhåll från civilisationen och mataffärer, så det finns ju ingen anledning till att ladda skafferiet som hela grannskapet ska överleva i ditt egna kök fram till slutet av januari. Köp hem mindre helt enkelt!

  • Publicerad 15:51, 27 dec 2018

Fundera på vad var det som gick åt förra året, hur mycket skinka var det som ni slängde egentligen? Syltan, åt någon av den alls, eller åkte den ut och in ur kylskåpet tills den promenerade ut till komposten själv. Man måste inte ha allt på julbordet, satsa på det som ni faktiskt gillar och strunta i resten, så tror jag att vi minskar mängden rester bara där.

En julbordsportion är cirka 500 gram så ett standardrecept för fyra personer räcker till ungefär 10-12 bufféportioner.

För fler smarriga recept besök Iors blogg Kokerskan Ruts barnbarn.

Clementinmarmelad

Har ni också hundra clementiner som ligger och skrumpnar i skålar överallt, så gör lite marmelad som ni sedan kan hälla upp i julens sillburkar (väl urdiskade så klart), sätta en fin etikett på och ta med nästa gång ni blir bortbjudna.

600g klementiner.

600g strösocker.

Saft av 2 citroner.

8 dl vatten.

Ev. 4 msk cointreau.

1. Skär clementinerna i bitar och ta bort eventuella kärnor. Hacka clementinerna i en matberedare tills fruktkött och skalet är finhackat.

2. Värm clementinerna med vatten & citronjuice i 20 minuter på låg värme och tills allt är riktigt mjuk.

3. Tillsätt sockret och rör tills det har löst sig. Vrid upp värmen och låt koka i 30 minuter, rör om ofta. Marmeladen bör börja tjockna nu.

4. Ta av från värmen (rör i likören) och häll marmeladen i steriliserade burkar.

5. Skruva på locken på medan marmelad fortfarande är varm och låt svalna.

Ostpaj

Tro det eller ej, men alla de där småsnuttarna med dessertostar från ostbrickan, frys dem! Låt dem inte ligga och torka ut i kylen, utan släng in dem i frysen istället. Halvtina dem, riv ner och använd som fyllning i en god paj.

150 g smör.

3 ½ dl vetemjöl.

2 msk kallt vatten.

140 g riven ädelost.

3 ägg.

3 dl crème fraiche.

Grovmalen svartpeppar, salt och paprikapulver.

Broccoli, finhackad grönkål eller spenat.

1. Sätt ugnen på 200-225°C.

2. Nyp ihop smör och mjöl och tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg eller mixa snabbt ihop allt i en i matberedare. Låt degen vila i kylen ca 30 min.

3. Kavla ut degen och klä en pajform (ca 22-25 cm) och förgrädda pajskalet i 10 min.

4. Vispa ihop ägg och crème fraiche med salt och paprikapulver. Fyll pajskalet med ost och grönsaker, häll på äggblandingen och krydda med svartpeppar.

5. Grädda pajen i 25-30 minuter.

6. Låt stå en stund innan servering.

Pajdegen kan göras i förväg och frysas eller förvaras i kylen ett par dagar.

Pizza Bianco med brysselkål

1 färdigköpt pizzadeg.

2 msk extra jungfruolja.

2 vitlöksklyftor, krossad.

Zest från ½ citron.

½ citron i tunna skivor.

3 dl brysselkål, strimlad.

1 dl crème fraiche.

1 dl riven ost.

Om du vill och har, blåmögelost eller fetaost.

1. Blanda brysselkål med olivolja, salt, citronzest och vitlök.

2. Kavla ut degen.

3. Sprid ett tunt lager crème fraiche över degen och toppa med riven ost. Sprid sedan ut brysselkålen, lägg på citronskivorna och ev. blåmögel- eller fetaost.

4. Tillaga i ugnen på 225 grader i 15 minuter.

Pasta med rökt lax och pepparrot

Det här är en av de bästa rätterna att ta till när blodsockret har fallit så lågt så att man snubblar över det på golvet och man tror att man kommer att duka under. Snabb mat är ju ofta lika med pasta, och så även den här gången, men det funkar fint när man håller sig i diskbänken för att inte svimma av hunger. Hur som, snabbt som ögat, eller medan pastan kokar iallafall svänger du ihop den här såsen med den resten av julens rökta lax.

1. Koka upp crème fraiche

2. Blanda i riven pepparrot (den på tub är en bra grej att ha hemma), lite fiskbuljong (om man har, annars går det bra utan), citronsaft och vitpeppar.

3. Lägg i skivad rökt lax, om den är frusen gör inget, för den tinar med en gång, och värm på tills laxen är genomvarm. Blanda gärna ner broccoli, rucola eller gröna ärtor i såsen, blanda ner i pastan och servera direkt med en klyfta citron.

Bread and butterpudding med lussekatt

Lussekatter blir ju gamla rätt så fort, och i varje frys ligger det ett par torra lussebullar efter jul. Du fixar plättlätt en god efterrätt med dem istället.

4 skivade lussebullar

2 ägg

5 dl mjölk lite vaniljsocker

0,75 dl socker

1 tsk kanel

En näve russin

1. Skär brödet i bitar och klä botten på en smörad form med dem. Strö över socker, kanel och russin, riv över lite mandelmassa också om det finns kvar i kylen.

2. Vispa ihop ägg, mjölk och vaniljsocker och häll över brödet och låt stå i 10 minuter.

3. Skjuss in i ugnen, 35-45 minuter, 190 grader.

4. Servera med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

Omelett

Se till att du har ägg hemma. Det går att slänga ihop en omelett med i stort sett vilka rester som helst.

Och någon gång i slutet av januari kan du använda de dammiga sista bitarna i chokladkartongen, de där med körsbärslikör eller marzipan i, som fyllning i en omgång Brownies!

Vi är GBG

    Vi är GBG