Redan dags att vaccinera sig mot TBE

Förra året rapporterades rekordmånga fall av den fästingburna sjukdomen TBE – så även i Västra Götaland. Redan nu är det hög tid att vaccinera sig mot smittan, som tidigare hittats bland annat i Svartmossen i Sisjön.

  • Publicerad 05:30, 11 jan 2018

LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid

Knappt har året hunnit börja innan det blivit dags att tänka på sommaren, åtminstone när det gäller sommarplågan: Fästingar. Funderar man på att vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen TBE är det redan hög tid att bestämma sig. Då hinner man få de första två doserna i god tid innan säsongen, medan den tredje ofta tas inför nästkommande år.

– Helst ska de första tas med två månaders mellanrum, gärna mer, säger Lars Hagberg, professor och överläkare på Infektionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Extremt ovanlig sjukdom

2017 blev ett rekordår med 292 inrapporterade fall av TBE i hela landet. I Västra Götaland konstaterades 52 fall, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2016.

– Man har sett en ökning under de senaste 20-25 åren, vilket bland annat beror på klimatförändringar. Samtidigt ska man komma ihåg att det är extremt få som smittas, säger Lars Hagberg.

Ska man vaccinera sig?

– Det finns väl egentligen två faktorer som avgör det: För att skydda sig om man är mycket ute i skog och mark eller för att stilla sin rädsla. I vissa fall kan det vara bra för psyket även om man inte tillhör någon riskgrupp.

Mottagningar förberedda

Vaccinera sig kan man göra på såväl vårdcentraler som drop-in-mottagningar. Mer information finns på Västra Götalandsregionens hemsida.

På Minutkliniken på Ica Maxi i Mölndal är man förberedd.

– Ännu har vi inte sett någon markant ökning av TBE-vaccinationer, men det brukar komma under februari, säger Elisabeth Wermé, sjuksköterska.

TBE - fästingburen hjärnhinneflammation

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan

De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Viruset finns främst i Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala läns kusttrakter och de centrala och östra delarna av Mälarregionen. 

Men den senaste tioårsperioden har allt fler människor smittats och det geografiska utbredningsområdet för TBE-virus har ökat, bland annat i Göteborgstrakten och områden i östra Skåne. 

Du kan skydda dig mot sjukdomen genom vaccination. Barn kan få vaccinationen från och med ett års ålder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG