Redo för världens största filmfest

Lilla Banff i Kanada har blivit naturfilmarnas Cannes. Sedan nära 20 år verkar den också i Skandinavien. – Många ser den som en kickoff inför säsongen, säger Adrian Nordenborg.

  • Publicerad 16:15, 21 sep 2019

Det blir kultur och natur i en mix.

Sedan 1976 har Banff i provinsen Alberta i Kanada blivit något av naturfilmarnas Cannes. Varje år hålls en filmfestival i den lilla staden med knappt 8000 invånare. Men man nöjer sig inte med att visa filmer endast där. Banff Mountain Film Festival sprids också världen över och lyckas ha visningar på samtliga de sju kontinenterna – alltså även på en bas i Antarktis.

– Det kan mycket väl vara världens största filmfestival, säger Adrian Nordenborg, som är en av de som jobbar med festivalen i Skandinavien.

17 upplagan

Den 23 till och med den 26 september hålls Banff Mountain Film Festival på Draken. Det är då den 17 upplagan i Skandinavien för den turnerande filmfestivalen som inleder i Köpenhamn och avslutar i svenska Vemdalen efter att ha gästat norska Lofoten och den finska huvudstaden Helsingfors på vägen. Totalt blir det 27 kvällar på 13 orter för festivalen 2019.

– I Banff var det i år 400 filmer som visades. Av dessa valdes de 40 bästa ut, som vi har kunnat välja 16 av för att visa, uppdelat på två program. Åtta per kväll, säger Adrian Nordenborg.

Från noll till hundra

I Göteborg har publiktrycket gjort att det har blivit det dubbla.

– Förra året stod det till och med folk utanför Draken med "Biljett köpes"-skyltar. Det var rena Håkan Hellström stämningen , säger Adrian Nordenborg, som också kan konstatera att det finns ett spann i publiken från noll till hundra år.

– Ja, faktiskt. Vi har haft familjer med spädbarn i publiken och för några år sedan var det en man som var just 100 år som kom och tittade.

Banff Mountain Filmfestival inledde på Chalmers, men har med tiden vuxit ur visningarna där – från cirka 400 till en publikkapacitet på 700 på Draken.

Kultur och natur

Det handlar om filmer som är allt från tre minuter till upp emot en timme. Från filmer som saknar en större budget till produktioner som är omfattande och påkostade.

– Det blir kultur och natur i en mix. En del får inspiration av festivalen, andra ser det som en kick off inför säsongen, säger Adrian Nordenborg.

Naturintresserad

Han är utbildad möbelsnickare, men jobbar halvtid med filmfestivalen och halvtid som resguide. Förstås har han exklusiva resmål i sikte när han är ute: Sri Lanka, Indien, polartrakterna, skidresor i Iran…

– Jag gillar att cykla, paddla, vandra och plocka svamp och bär, säger han, uppvuxen i Rannebergen med vidsträckta naturområden som granne. Något som förklarar naturintresset, avslutar Adrian Nordenborg.

Banff Mountain Film Festival

Är: En filmfestival med naturfilmer som startade i kanadensiska orten Banff 1976 och som nu fått spridningen över hela världen. I Skandinavien arrangeras nu den 17 upplagan av festivalen, som sträcker sig från Köpenhamn och Malmö i söder till Lofoten i norr, från Göteborg i väster till Helsingfors i öster. Till Göteborg kommer festivalen till biograf Draken 23-26 september.

Vi är GBG

    Vi är GBG