Finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar höll under onsdagen 12 januari en pressträff med anledning av de höga elpriserna. Foto: Regeringen

Regeringen elpriskompenserar hushåll med sex miljarder

Elräkningen har för många skjutit i höjden den senaste tiden. Regeringen väljer nu att satsa sex miljarder kronor på att kompensera de hushåll i Sverige som drabbats hårdast.

  • Publicerad 11:56, 12 jan 2022

Elpriserna i Göteborg, Sverige och Europa är väldigt höga just nu.

Under en pressträff på onsdagen 12 januari meddelade finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar att regeringen tar situationen "på största allvar".

Samtidigt meddelade de att sex miljarder kronor ska satsas i stöd för att kompensera de hushåll som drabbats hårdast av de höga elpriserna.

– De åtgärder vi nu går fram med ska vara genomförbara och i så hög utsträckning som möjligt nå de som behöver stöd, säger Mikael Damberg.

1,8 miljoner hushåll aktuella för stöd

Elpriskompensationen ska enligt honom nå över 1,8 miljoner hushåll. Och innebära totalt 6000 kronor i stöd för de som överstiger 2000 kilowattimmar per månad. 

– Det här är ovanligt, för att inte säga sällsynt, att gå in med stöd när priser fluktuerar på marknaden. Det här är en exceptionell åtgärd, i en exceptionell tid, säger Mikael Damberg.

FAKTA: Det här krävs för att få ersättning

I dagsläget ser det ut som att endast personer med villor eller småhus som är eluppvärmda omfattas av förslaget.

Ersättningen utformas som en trappa, där man som mest kan få 6000 kronor i ersättning. (För det krävs det att man har förbrukat över 2000 kWh per månad – under tre månader.

Totalt vill regeringen avsätta sex miljarder kronor för att ersätta de med högst elräkning. Ersättningen är retroaktiv. Hushåll kan räkna med att få ersättningen på kontot tidigast om flera månader. 

Visa merVisa mindre

En fråga som många kanske har är varför man som privatperson ska teckna ett bundet elavtal om staten går in och kompenserar hushåll som drabbas av höjda elpriser med rörliga avtal?

– Det här kommer inte alltid ske, snarare tvärtom. Det är en tillfällig, begränsad, åtgärd som är exceptionell, säger Mikael Damberg.

Energiminister Khashayar Farmanbar menade att den smartaste och på lång sikt billigaste åtgärden är att energieffektivisera sin bostad.

– Jag hoppas att den här vintern kan bli startskottet för ett landsomfattande energieffektiviseringsarbete där både hushåll och företag kan bidra till att minska sin energiförbrukning. 

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21