Finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar höll under onsdagen 12 januari en pressträff med anledning av de höga elpriserna. Foto: Regeringen

Regeringen elpriskompenserar hushåll med sex miljarder

Elräkningen har för många skjutit i höjden den senaste tiden. Regeringen väljer nu att satsa sex miljarder kronor på att kompensera de hushåll i Sverige som drabbats hårdast.

  • Publicerad 11:56, 12 jan 2022

Elpriserna i Göteborg, Sverige och Europa är väldigt höga just nu.

Under en pressträff på onsdagen 12 januari meddelade finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar att regeringen tar situationen "på största allvar".

Samtidigt meddelade de att sex miljarder kronor ska satsas i stöd för att kompensera de hushåll som drabbats hårdast av de höga elpriserna.

– De åtgärder vi nu går fram med ska vara genomförbara och i så hög utsträckning som möjligt nå de som behöver stöd, säger Mikael Damberg.

1,8 miljoner hushåll aktuella för stöd

Elpriskompensationen ska enligt honom nå över 1,8 miljoner hushåll. Och innebära totalt 6000 kronor i stöd för de som överstiger 2000 kilowattimmar per månad. 

– Det här är ovanligt, för att inte säga sällsynt, att gå in med stöd när priser fluktuerar på marknaden. Det här är en exceptionell åtgärd, i en exceptionell tid, säger Mikael Damberg.

FAKTA: Det här krävs för att få ersättning

I dagsläget ser det ut som att endast personer med villor eller småhus som är eluppvärmda omfattas av förslaget.

Ersättningen utformas som en trappa, där man som mest kan få 6000 kronor i ersättning. (För det krävs det att man har förbrukat över 2000 kWh per månad – under tre månader.

Totalt vill regeringen avsätta sex miljarder kronor för att ersätta de med högst elräkning. Ersättningen är retroaktiv. Hushåll kan räkna med att få ersättningen på kontot tidigast om flera månader. 

Visa merVisa mindre

En fråga som många kanske har är varför man som privatperson ska teckna ett bundet elavtal om staten går in och kompenserar hushåll som drabbas av höjda elpriser med rörliga avtal?

– Det här kommer inte alltid ske, snarare tvärtom. Det är en tillfällig, begränsad, åtgärd som är exceptionell, säger Mikael Damberg.

Energiminister Khashayar Farmanbar menade att den smartaste och på lång sikt billigaste åtgärden är att energieffektivisera sin bostad.

– Jag hoppas att den här vintern kan bli startskottet för ett landsomfattande energieffektiviseringsarbete där både hushåll och företag kan bidra till att minska sin energiförbrukning. 

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20