Stolt. Filmaren och regissören Faramarz Gosheh berättar att han är stolt över att kortfilmen "Hamza" valdes ut att visas på Brooklyn Film festival i juni. "Det är sporrande att hamna på en sådan stor plattform efter fyra års arbete" Foto: John Jamal Gille Columbus

Regissören Faramarz: "En viktig historia att lyfta fram"

Efter fyra års arbete med kortfilmen "Hamza" är den nu i hamn. Regissör Faramarz Gosheh vill nu att filmen ska kunna visas på skolor, för att nå den målgrupp som potentiellt står inför samma val som dokumentärens huvudperson.

  • Publicerad 16:30, 4 okt 2021

Hamzas historia är speciell och unik för honom, samtidigt finns det element i hans liv som är universella.

Det började med ett reportageuppdrag i Biskopsgården 2015. Efter skjutningen på Vår krog och bar på Vårväderstorget och oroligheterna som följde ville Faramarz Goshehs uppdragsgivare lyfta fram personer i området som valt att gå en annan väg än den kriminella.

– I boxningshallen vid Vårväderstorget mötte vi Hamza Barka. Jag fastande för hans driv och engagemang i att försöka vara en positiv kraft i förorten, berättar Faramarz Gosheh.

Ett passionsprojekt

Faramarz Gosheh startade sin karriär som stillbildsfotograf, men har under de senaste rört sig mer och mer mot rörlig bild, med en dröm om att i framtiden regissera drama. Han ligger bakom flera reklamfilmer för svenska varumärken, men har också skapat några kortfilmer innan "Hamza".

– Dokumentären om Hamza är ett av mina passionsprojekt och ett tema för mig har varit att låta människor som inte får utrymme annars att ta plats. Hamzas historia är speciell och unik för honom, samtidigt finns det element i hans liv som är universella. Genom att lyfta Hamzas röst, blir flera röster representerade.

Boxaren Hamza från Biskopsgården i ny dokumentär

"Stor tacksamhet"

Filmen har fått spridning på sociala medier och Faramarz berättar att både han och Hamza fått många positiva kommentarer efter filmsläppet.

– Jag känner en stor tacksamhet till att folk har varit så positiva. Vi tycker båda att det är en viktig berättelse att lyfta fram och hoppas att den ska nå många fler, säger Faramarz Gosheh.

Av den anledningen finns det en tanke om att visa filmen i skolor för en målgrupp som kan relatera till det Hamza Barka gått igenom och som förhoppningsvis är mottaglig för filmens budskap.

Vi är GBG