Foto: Hampus Haara

Regnbågsmanifestation mot hatfulla krafter

I dag, lördag, genomförs en manifestation för regnbågsflaggan i Göteborg.

  • Publicerad 10:02, 5 okt 2019

Förra helgen misshandlades en besökare under Pridefestivalen i Skövde. Enligt polisen misstänks företrädare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ha varit inblandade i misshandeln.

Nyligen förbjöds prideflaggan från kommunala byggnader i Sölvesborg, och även andra kommuner har ifrågasätt flaggan. I Almedalen ställde RFSL in sin medverkan efter påtalad hotbild.

Det är enligt RFSL bara några av många exempel på händelser riktade mot htbq-rörelsen den senaste tiden. Under lördagen anordnas en manifestation på Götaplatsen klockan 15 för regnbågsflaggan och mot hatet.

– När personer och organisationer som gör insatser för hbtqi-personers rättigheter hotas och en av de viktigaste symbolerna för hbtqi- och människorättsrörelsen ifrågasätts behöver vi sluta oss samman och visa vilket samhälle vi vill leva i, säger Andreas Hernbo, ordförande för RFSL Göteborg, i ett pressmeddelande.

West Pride: Så ska homofoberna botas

På manifestationen medverkar bland andra Jonas Gardell, Yolanda Bohm Ramirez, Det Brinner och Göteborgsartisten Mollgan.  

– Det här är en manifestation mot de hatfulla krafter och de intoleranta vindar som sveper över hela vårt avlånga land, i storstäder som i mindre städer. I Sverige som Europa. I Sölvesborg som i Göteborg. Mot de som vill kalla öppenhet, kärlek och tolerans för ”laddat” och för ”politiskt”, säger Oskar Schwartz, Mollgan.

Manifestationen arrageras av West Pride, Musiker Mot Rasism, Göteborgs Rättighetscenter och RFSL Göteborg.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57