ALKOHOL. Att allt fler unga väljer bort alkohol beror sannolikt på en kombination av flera faktorer. Foto: Mostphotos

Rekordlågt drickande bland Göteborgs ungdomar

Ungdomar i Göteborg har aldrig druckit och rökt så lite som nu. Det visar stadens senaste kartläggning av ungas drogvanor.

  • Publicerad 14:30, 8 okt 2019

För sjätte gången har samtliga elever i årskurs 9 och år två på gymnasiet i Göteborg fått svara på frågor om sina drogvanor.

År 2004 svarade 70 procent av niondeklassarna och 88 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet att de hade druckit alkohol någon gång. Sedan dess har drickandet minskat stadigt. I årets undersökning svarade 36 procent av niorna och 64 procent av eleverna i år 2 på gymnasiet att de druckit.

Allt färre uppger också att de hamnat i bråk, råkat ut för olyckor eller haft oönskat sex till följd av berusning.

Unga vanligaste langarna av alkohol

Göteborgsforskning: Få drickande tonåringar blir kriminella

Krismöte på öarna: Larm om ungas drickande

Trenden med ett minskat drickande tros ha flera faktorer. Dels att ungdomar i större grad umgås i sociala miljöer utan alkohol, till exempel på nätet. Dels rådande hälsotrender och att trycket på att man ”måste” dricka har minskat.  Ytterligare en förklaring tros vara föräldrars inställning till sina barns drickande.

– Föräldrarna är oerhört viktiga och de har blivit allt mer restriktiva. Vårt budskap att man inte ska köpa ut eller servera alkohol hemma har verkligen satt sig, säger rapportförfattaren Ulla Kungur från Social resursförvaltning, i ett pressmeddelande.

Dataspel och sociala medier håller Göteborgsungdomarna nyktra

Unga i Frölunda: Enkelt få tag på alkohol

Även rökning minskar bland ungdomar i Göteborg. Endast 1,5 procent av niorna och 4 procent av eleverna i årskurs 2 på gymnasiet uppgav att de rökte dagligen. Det dagliga snusandet har ökat något jämfört med den förra undersökningen och låg nu på 2 procent bland årskurs 9 och 8 procent av eleverna i gymnasiets år 2.

När det kommer till narkotikaanvändningen så ligger den kvar på ungefär samma nivå; 7 procent i årskurs 9 och 21 procent i gymnasiets år 2 har någon gång använt narkotika. Cannabis dominerar, inte minst i stadsdelarna i centrala Göteborg. Synen på Cannabis har också förändrats.

– Det är oroväckande, inte minst eftersom den cannabis som säljs idag har blivit allt starkare, vilket ökar risken för skador, särskilt för den som är ung, säger Ulla Kungur.

Rekordmånga anmälda knarkbrott efter polisens offensiv

Drogvaneundersökningen visar också att det blivit vanligare med missbruk av smärtstillande läkemedel som Tramadol.

Vi vill därför utbilda personal som möter unga om hur det påverkar kroppen och vilken hjälp som finns att få, säger Ulla Kungur.

Kartlagt: Amfetaminet störst – men minskar

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57