Rekordmånga dumpade granen i Mölndal

Tjugondag knut och det är nu officiellt fritt fram att göra sig av med julen. På Riskullaverket i Mölndal var det traditionsenlig julgransplundring redan i söndags – och det blev besöksrekord.

  • Publicerad 11:00, 13 jan 2020

För tionde året i rad bjöd Mölndal Energi in till julgransplundring under söndagen. Hela 1750 besökare tog sig till Riskullaverket vilket är besöksrekord. Tidigare år har det kommit runt 1300 besökare för att se sina granar flisas och bli till värme och el.

− Det är fantastisk att se så många besökare här i år igen. Att bjuda in till detta i januari, som ofta är rätt grå och tråkig, känns extra bra, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi, i ett pressmeddelande.

Inför Tjugondag knut: Så gör du med granen

Mölndal Energi passade även på att bjuda in besökarna på en rundvandring i Riskullaverket.

− Att flisa och elda de gamla julgranarna ger oss en möjlighet att visa hur vi förser Mölndal med el och fjärrvärme. Vi tar till vara på sådant som annars skulle gått till spillo. Vi eldar bara förnybart biobränsle och allt är restprodukter från annan verksamhet. Som toppar, grenar och bark från skogsindustrin och returträ från våra återvinningscentraler. När bokhyllan billy sålts tre gånger på blocket och ingen vill ha den längre så hamnar den hos oss och kan göra nytta en gång till, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.

Även granar som återlämnas på återvinningscentralerna i Göteborg flisas och blir till fjärrvärme.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57