Langos sedan 1997. Däremot är det första gången som Kalmar Catering står på gatorna i Göteborg.

Rekordmånga foodtrucks till Göteborg i sommar

Sedan förra våren har antalet foodtrucks fördubblats på Göteborgs gator. Trafikkontoret beviljar rekordmånga tillstånd på grund av pandemin.

  • Publicerad 06:00, 10 apr 2021

För langosförsäljaren Stefan Shill har det varit ett par annorlunda år. Vanligtvis brukar den rullande restaurangen gå i skytteltrafik mellan olika festivaler under sommarhalvåret. Nu ser situationen helt annorlunda ut.

– Eftersom alla evenemang är inställda måste vi hitta nya sätt att överleva. Det är första gången vi har en plats i Göteborg, säger Stefan Shill.

Om några veckor reser han tillsammans med kollegan Robert Järpstigen från Kalmar till Göteborg. Förhoppningen är att kunna ställa langosvagnen på en plats där det rör sig mycket folk. Stefan Shill har stora förhoppningar. Han är övertygad om att 2021 blir ett riktigt bra år för foodtruckmat.

– Det är väldigt smittsäkert, med långt avstånd till gästerna. Ingen behöver stå inne i en lokal och trängas, säger han.

 

Det är väldigt smittsäkert, med långt avstånd till gästerna

Cecilia Minell på Trafikkontoret. Foto: Privat

Langos i vagn. Stefan Shill från Kalmar blir en av två langosförsäljare i Göteborg i sommar. Foto: Privat

Tryck på trafikkontoret

Stefan Shill är långt ifrån ensam om sin tanke. På Göteborgs stads trafikkontor är efterfrågan på tillstånd större än någonsin tidigare. Trots att säsongen precis har inletts har markupplåtaren Cecilia Minell redan beviljat ett trettiotal ansökningar.

– Streetfoodaktörerna har definitivt blivit fler under corona. Därför har vi både ökat antalet tillstånd och tagit fram en del tillfälliga platser i år, säger hon.

Sommaren 2019 cirkulerade ett tiotal matvagnar i Göteborg. I år blir de troligen nästan dubbelt så många. Förra året höjdes taket från max 20 till 25 större foodtrucks och pop upvagnar. Plus att det finns utrymme för 15 mindre kafé- och cykelvagnar.

Sammanlagt kommer 88 platser vara tillgängliga, väl fördelade över stan. Nytt för i år är bland annat att Sannegårdskajen får flera nya uppställningsplatser, liksom Stigbergstorget, Guldhedstorget och Lillebybadet.

– Utbudet av streetfood är väldigt varierat. Det är bland annat vedungsbakad pizza, churros, langos, tapas, bistroburgare, sallader, falafel, indiskt och kebab, säger Cecilia Minell.

Gillar langos

För langosförsäljaren Stefan Shill väntar en sommar på hjul. Varannan vecka ska vagnen ställas upp på någon av platserna i Göteborg, den övriga tiden ska den cirkulera mellan grannkommunerna. Reglerna är att en foodtruck bara får stå på samma ställe i två dagar sedan måste den ge plats för någon annan.

– Jag tycker att Göteborg ligger i framkant när det gäller streetfood, vilket är kul. Dessutom gillar göteborgarna langos. Nu hoppas vi på fint väder och turister också, sen kommer allt gå jättebra, säger Stefan Shill.

Det här gäller:

Kommunen tar ut en avgift på 3 000 kronor i månaden för en större foodtruck eller pop upvagn. En mindre moped- eller cykelvagn kostar 1 500 kronor i månaden.

Taxan gäller mellan april och oktober, övrig tid är kostandsfritt.

Den som har fått ett tillstånd i år får utöva sin verksamhet fram till 31 mars 2022.

Bord och stolar kan ställas utanför vagnen i mån av plats. För övrigt gäller regeln att tre ståbord är acceptabelt.

Visa merVisa mindre

Här står streetfoodvagnarna

Platser för foodtrucks och pop up-vagnar

Läroverksgatan

Botaniska

Burgårdsplatsen

Chalmers Tvärgata

Esperantoplatsen

Gustaf Adolfs torg

Klippans färjeläge

Stenpiren

Kungstorget

Kungstorget/Basargatan

Kvilletorget

Lindholmen hållplats

Linnéplatsen

Masthuggstorget

Lilla Stampgatan/Dämmet

Volvo Gropsgårdsgatan

Åvägen/Tritongatan

Heden vid Sten Sturegatan

Läppstiftet nordost

Götaplatsen

Askimsbadet

Bältespännarparken

Amundön

Anders Carlssons gata

Milleniumplatsen

Tillfälliga platser 2021

Stigbergstorget.

Millenniumplatsen.

Sannegårdskajen

Brotorget.

Miraallén.

Ceresplatsen.

Färjenäsparken.

Redbergsvägen/Borgaregatan.

Lillebybadet.

Guldhedstorget.

Platser för cykel- och mopedvagnar

Kungsgatan vid ingång till Domkyrkan

Korsgatan utmed staket

Basargatan mot mur

Kungsportsavenyn vid Bältesspännarparken

Kungsportsavenyn

Vasagatan

Gustaf Adolfs torg

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00