Tomma korridorer. Fler hoppar av sina gymnasiestudier. Foto: Katja Kircher

Rekordmånga hoppar av gymnasiet

Distansutbildning och dystra framtidsutsikter har satt sina spår. Under 2020 ökade antalet avhopp från gymnasieskolan med 20 procent. Värst drabbade är de svagaste eleverna.

  • Publicerad 14:50, 12 mar 2021

Det märks tydligt att den psykiska ohälsan har ökat.

Avhopp från gymnasieskolan i Göteborg

År 2020: 1052 avbrott

År 2019: 876 avbrott

Under förra året lämnade 1 052 elever, folkbokförda i Göteborg, gymnasieskolan i förtid. Det är nästan två hundra fler än året före pandemin. Många av dem läste på introduktionsprogrammen, där de var inskrivna för att komplettera sina grundskolebetyg.

– De som redan har svårt för sig i skolan, har drabbats extra hårt under pandemin, säger Marianne Danielsson, studie- och yrkesvägledare på vägledningscentrum i Göteborg stad.

Administratörerna på KAA, kommunalt aktivitetsansvar, har – på begäran av Göteborg Direkt – tagit fram siffror över antalet elever som hoppade av gymnasieskolan förra året. Sammanräkningen visar att 20 procent fler gymnasieelever avbröt sin utbildning 2020, jämfört med året före pandemin.

– Distansutbildningen kräver jättemycket disciplin. Eleverna behöver må hyfsat bra för att klara av den, säger Marianne Danielsson.

Psykisk ohälsa

Svårigheten att plugga på distans är inte en enskild orsak till avbrotten. Flera faktorer spelar in som påverkar de ungas mående. Bland annat har coronarestriktionerna lett till att många som tidigare hade en aktiv fritid har isolerats.

Naturliga mötesplatser som gym, fritidsgårdar och kaféer har varit stängda, eller haft begränsade öppettider, och ungdomarnas sociala liv har begränsats.

Även möjligheten till extrajobb har minskat och många unga har förlorat både en viktig inkomst och ett sammanhang.

– De tränar mindre och träffas inte på samma sätt längre. Det märks tydligt att den psykiska ohälsan har ökat, säger Marianne Danielsson.

Enligt yrkesvägledaren har det varit särskilt svårt för de svagaste eleverna. Många som redan var på gränsen att klara skolan i nian, har fått en tuff gymnasiestart.

– Det krävs väldigt mycket motivation för att gå upp varje dag och plugga. Särskilt för dem som inte har så lätt med skolarbetet.

Dyster framtid

För elever som påbörjat ett yrkesförberedande program – med inriktning mot hotell- och restaurang – har också framtidsutsikterna blivit dystrare. Eftersom ingen vet hur många jobb som kommer finnas i branschen framöver, har flera valt att hoppa av utbildningen.

– Vid de tillfällen jag träffar ungdomarna fysiskt, upplever jag dem som ganska uppgivna. Nu kan de ju inte ens besöka arbetsförmedlingen för att få hjälp med att skriva sitt cv, säger Marianne Danielsson.

KAA-Kommunalt aktivitetsansvar

Det kommunala aktivitetsansvaret regleras i skollagen, kapitel 29§9. I korthet innebär det att kommunen har skyldighet att hålla kontakt med den som är under 20 år och ännu inte har en gymnasieexamen. Den som är folkbokförd i Göteborgs kommun, under 20 år, har gått ut grundskolan men inte går i gymnasiet och inte har en gymnasieexamen från ett nationellt gymnasieprogram kontaktas. KAA erbjuder information om olika vägar till utbildning och sysselsättning.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00