Jobb i sommar. Den 30 juni börjar de första skoleleverna sina feriejobb i kommunal regi. Foto: Mostphotos

Rekordmånga skolelever har fått sommarjobb

Om några veckor börjar rekordmånga ungdomar på sina kommunala feriejobb. För första gången genomförs även en särskild insats för åttondeklassare i utsatta områden.

  • Publicerad 05:30, 8 jun 2022

Utbildning och arbete är bästa vägen till integration.

I år har 5 763 högstadie- och gymnasieelever fått jobb inom kommunen i sommar. Det är mer än dubbelt så många jämfört med förra året under pandemin. Nu ska eleverna ägna tre veckor av sitt sommarlov år att arbeta på skolor, äldreboenden och med skötsel av grönområden runt om i Göteborg.

– Nytt för i år är också att kommunen har ordnat platser i olika föreningar där eleverna ska hjälpa till med ungdomsverksamheten, berättar Anne Benson, vikarierande områdeschef på Centrum för arbetsmarknadsanställningar.

Politikerna har satsat extra mycket på sysselsättning för elever i så kallade utsatta områden. Bland annat har 1 200 av feriejobben gått till elever i Angered, något som också är ett rekord.

– Utbildning och arbete är bästa vägen till integration. Därför lägger vi särskild vikt vid att ungdomar från utsatta områden ska få sommarjobb, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Sommarjobb för 15-åringar

För första gången genomförs även en särskild insats för yngre elever i ytterområdena. 200 platser har vikts för åttondeklassare i Angered, Hisingen och Östra Göteborg.

– Det här är ett extra uppdrag vi har fått från politikerna. Vi har upphandlat tjänsten av ett företag utifrån, säger Anne Benson.

Stockholmsföretaget Rookie Startups får 1,2 miljoner kronor för att ta hand om de yngsta feriejobbarna. Under några veckor i sommar ska eleverna lära sig mer om tekniska yrken, något som förhoppningsvis ska inspirera deras gymnasieval i framtiden.

Samtidigt får de en slant för besväret.

– Genom att tidigt få kontakt med arbetsmarknaden får ungdomarna inblick i hur det fungerar på ett jobb. Det är särskilt viktigt i områden där många barn växer upp med arbetslösa föräldrar, säger Nina Miskovsky (M), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

Så här många har fått sommarjobb

I år var 2 936 elever i årskurs nio behöriga att söka ett kommunalt feriejobb. 2 011 av dem fick en plats.

5 000 gymnasieelever var behöriga och 3 544 av dem fick jobb.

500 elever i årskurs åtta, från så kallade utsatta områden, sökte feriejobb. 200 av dem fick en plats.

Lönen för elever i årskurs åtta och nio är 64,55 kronor i timmen inklusive semesterersättning.

Gymnasieeleverna tjänar 77,55 kronor/timmen, inklusive semesterersättning, om de gått ut årskurs ett.

95,30 kronor/timme, inklusive semesterersättning, om de har gått ut årskurs två.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44