FÄSTING. 2021 ser ut att bli ett rekord år för antal TBE-fall i Västra Götaland. Foto: Mostphotos

Rekordmånga TBE-fall i sommar

TBE-fallen har ökat rejält under sommaren i regionen. ”Ser ut att bli rekordmånga fall i år”, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen.

  • Publicerad 05:30, 25 aug 2021

TBE smittar direkt vid bettet, sitter en fästing med TBE på kroppen då har man fått TBE.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare. 2013-12-03 Foto: Fotograf Thomas Harrysson AB

I regionen rapporterades länge omkring 20 TBE-fall årligen. Men från 2017 och framåt ökade fallen drastiskt till en nivå på omkring 60 fall per år.

I fjol landade siffran på 53 och i år ser det ut att bli ännu fler.

– Vi har redan 45 fall i år och då har vi en del av augusti, september och oktober kvar som brukar ha många fall kvar, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen.

Han fortsätter:

– Tittar man på årets siffror och jämför med tidigare år kommer det bli ett all time high om det fortsätter i samma takt.

Ett ökat intresse för att var ute i naturen och att fler fästingar med TBE sprider sig till nya områden, via bland annat fåglar, är några förklaringar till den stora ökningen.

TBE smittar direkt vid bettet, sitter en fästing med TBE på kroppen då har man fått TBE.

Hur farligt är TBE?

– Av de som söker vård får många långdragna kvarstående besvär. Det handlar om en infektion i hjärnan och det är hjärnskadan som ger svåra symptom. Vi ser också enstaka dödsfall varje år.

– Men alla som får TBE blir inte jättesjuka och söker inte vård utan det upptäcks senare i blodprover.

Göran lider av sviterna 15 år efter fästingbettet

Skyddad med vaccin

TBE går inte att behandla efteråt utan det som skyddar är vaccin som tyvärr både är krångligt och dyrt att ta, menar Peter Nolskog.

– Det kräver flera doser i olika omgångar under flera år och varje dos kostar pengar.

– För att skydda sig får man även bete sig förståndigt när man är ute i skog och mark. På stigar och vägar finns inga fästingar, klippor och sandstränder är också ofarligt. Det är i buskagen, de sitter på örter ett par decimeter över marken och där det är fuktigt.

Vilka områden i Göteborg är värst drabbade?

– Norra Änggårdsbergen är ett känt TBE-område. Vi har sett enstaka fall neråt Askim och ett par fall i Lärjedalen under senaste åren.

TBE-fall i juli under åren 2021 - 2011

Antal fall i Västra Götalandsregionen i juli-månad:

År 2021: 25

År 2020: 6

År 2019: 12

År 2018: 10

År 2017: 12

År 2016: 8

År 2015: 3

År 2014: 6

År 2013: 3

År 2012: 2

År 2011: 6

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47