FÄSTING. 2021 ser ut att bli ett rekord år för antal TBE-fall i Västra Götaland. Foto: Mostphotos

Rekordmånga TBE-fall i sommar

TBE-fallen har ökat rejält under sommaren i regionen. ”Ser ut att bli rekordmånga fall i år”, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen.

  • Publicerad 05:30, 25 aug 2021

TBE smittar direkt vid bettet, sitter en fästing med TBE på kroppen då har man fått TBE.

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare. 2013-12-03 Foto: Fotograf Thomas Harrysson AB

I regionen rapporterades länge omkring 20 TBE-fall årligen. Men från 2017 och framåt ökade fallen drastiskt till en nivå på omkring 60 fall per år.

I fjol landade siffran på 53 och i år ser det ut att bli ännu fler.

– Vi har redan 45 fall i år och då har vi en del av augusti, september och oktober kvar som brukar ha många fall kvar, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare, Västra Götalandsregionen.

Han fortsätter:

– Tittar man på årets siffror och jämför med tidigare år kommer det bli ett all time high om det fortsätter i samma takt.

Ett ökat intresse för att var ute i naturen och att fler fästingar med TBE sprider sig till nya områden, via bland annat fåglar, är några förklaringar till den stora ökningen.

TBE smittar direkt vid bettet, sitter en fästing med TBE på kroppen då har man fått TBE.

Hur farligt är TBE?

– Av de som söker vård får många långdragna kvarstående besvär. Det handlar om en infektion i hjärnan och det är hjärnskadan som ger svåra symptom. Vi ser också enstaka dödsfall varje år.

– Men alla som får TBE blir inte jättesjuka och söker inte vård utan det upptäcks senare i blodprover.

Göran lider av sviterna 15 år efter fästingbettet

Skyddad med vaccin

TBE går inte att behandla efteråt utan det som skyddar är vaccin som tyvärr både är krångligt och dyrt att ta, menar Peter Nolskog.

– Det kräver flera doser i olika omgångar under flera år och varje dos kostar pengar.

– För att skydda sig får man även bete sig förståndigt när man är ute i skog och mark. På stigar och vägar finns inga fästingar, klippor och sandstränder är också ofarligt. Det är i buskagen, de sitter på örter ett par decimeter över marken och där det är fuktigt.

Vilka områden i Göteborg är värst drabbade?

– Norra Änggårdsbergen är ett känt TBE-område. Vi har sett enstaka fall neråt Askim och ett par fall i Lärjedalen under senaste åren.

TBE-fall i juli under åren 2021 - 2011

Antal fall i Västra Götalandsregionen i juli-månad:

År 2021: 25

År 2020: 6

År 2019: 12

År 2018: 10

År 2017: 12

År 2016: 8

År 2015: 3

År 2014: 6

År 2013: 3

År 2012: 2

År 2011: 6

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00