Jätteorder. Volvo lastvagnar har fått en beställning på 100 ellastbilar som ska tillverkas i Tuve. Foto: Volvo Trucks, pressbild

Rekordorder på ellastbilar till Volvo lastvagnar

Volvo Lastvagnar har fått en order på hundra nya tunga ellastbilar som ska tillverkas i Tuvefabriken. Affären är en av de största i världen i sitt slag.

  • Publicerad 10:38, 6 okt 2021

Beställaren är DFDS, norra Europas största sjöfrakt- och logistikföretag.

– Det här är en viktig milstolpe på vår väg mot fossilfria transporter och jag är väldigt stolt över det partnerskap vi har med DFDS. Tillsammans visar vi att tunga, eldrivna lastbilstransporter är möjliga här och nu. Jag tror att detta uppmuntrar många fler att ta det första steget på sin elektrifieringsresa, säger Roger Alm, vd på Volvo Lastvagnar i ett uttalande.

Trenden med eldrivna lastbilar inom det tunga segmentet växer sakta med säkert. I Europa har hittills i år flera hundra lastbilar över 16 ton registrerats. Av dessa är cirka 40 procent Volvo-lastbilar, enligt företaget.

Tillverkas i Tuve

Alla fordonen kommer att tillverkas i Tuve och de första leveranserna i jätteaffären sker under det fjärde kvartalet 2022. Resten levereras under år 2023.

– På DFDS är vi fast beslutna att minska våra koldioxidutsläpp och skapa en hållbar leveranskedja för våra kunder. Vi vet hur viktig elektrifiering är för att nå våra CO2 mål. Nu lägger vi den största ordern på ellastbilar någonsin hos Volvo och visar därmed att vi menar allvar med vår ambition att minska våra koldioxidutsläpp med 45 procent till år 2030, säger Niklas Andersson, executive vice president och chef för logistikdivisionen, DFDS.

Mer om Volvo FM Electric

Volvo FM Electric har en totalvikt på 44 ton (tågvikt) och kan fulladdad köra upp till 300 km. Med en kortare laddning, under exempelvis ett lunch-stopp, blir räckvidden längre. Fordonen kan laddas både över natten i depå (varje lastbil levereras med en AC-laddare) och via högeffektsladdning under dagen (DC-laddning).

Källa: Volvo Trucks

Vi är GBG