Högsbohöjd. Ett starkt vänsterfäste. Foto: Magnus Johansson

Rekordstöd för Vänsterpartiet i Högsbohöjd

Vänsterpartiet är på rejäl framfart i Högsbohöjd där partiet fick hela 31,3 procent av rösterna. En stark partiförening, att man stått upp för hyresrätten samt Demokraternas kollaps, gissar Daniel Bernmar (V) kan ligga bakom.

  • Publicerad 05:30, 22 sep 2022

Vi har en stark partiförening i området och vi är väldigt närvarande i Frölunda och Högsbo med hög synlighet och många aktiva, särskilt i bostadsfrågorna som varit viktiga här.

För fyra år sedan blev det nära nog dött lopp mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i valdistrikten i Högsbohöjd. Då landade V på 22,7 procent av rösterna och S på 21,9.

I år drog V ifrån till 31,3 procent medan S fick nöja sig med 25,9.

Samtidigt gör Demokraterna ett rejält tapp i området, från 10,45 procent till blott 3,9.

Högsbohöjd är ett område som på kort tid genomgått stora förändringar när det nya kvarteret Ekebäckshöjd vuxit fram, alldeles intill Pennygångens 60-talshus.

Protester mot hyreshöjningar

Innan bygget startades, för ungefär sex år sedan, var Pennygången föremål för en hätsk debatt då boende i Stena Fastigheters lägenheter protesterade mot kraftiga hyreshöjningar till följd av vad man ansåg som "lyxrenoveringar".

Att motverka så kallade "renovräkningar", som innebär att hyresgäster tvingas flytta när hyran blir alltför hög efter renoveringar, är en fråga som Vänsterpartiet drivit starkt.

Men finns det fler faktorer bakom det ökade stödet från Högsbohöjdväljarna i 2022 års kommunval?

Daniel Bernmar, vänsterpartistiskt kommunalråd, gissar att det förutom kampen för fler hyresrätter och att stå upp mot ombildningar, även kan handla om att man har en stark närvaro.

– Vi har en stark partiförening i området och vi är väldigt närvarande i Frölunda och Högsbo med hög synlighet och många aktiva, särskilt i bostadsfrågorna som varit viktiga här.

Tog röster från D

Han tror också att tappet för Demokraterna gynnat vänstersidan generellt.

– Många väljare har nog under den här mandatperioden uppfattat D som ett högerparti och inte bara ett protestparti och i typiskt vänsterlutande områden har det gjort att deras deras röster nu glidit över till V och S, säger Daniel Bernmar.

Han menar att Vänsterpartiet generellt gått fram i områden med mycket hyresrätter där det funnits många intresseanmälningar för att ombilda till bostadsrättsförening.

– Vi ser det inte minst i de centrala delarna, som Haga, Masthugget och Majorna. Det ser jag som ett starkt mandat att säkra hyresrättens framtid i de här områdena.

framfart. Vänsterpartiet fick hela 31,3 procent av rösterna på Högsbohöjd. "En stark partiförening", tror Daniel Bernmar (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg. Foto: markus Andersson

Högsbohöjd

Högsbohöjd är i och med årets val uppdelat i tre separata valdistrikt; Norra, Södra och Östra. Vid senaste valet var Högsbohöjd delat i blott Norra och Södra, där nuvarande östra delen var en del av södra.

Högsbohöjd Norra har 1769 invånare. Jämfört med riket har distriktet en hög andel unga och en låg andel äldre. Av de som bor här har 50% utländsk bakgrund och andelen sysselsatta i arbete är 70% – vilket är en låg nivå. Andel högskoleutbildade i distriktet är 56% vilket är en medelhög nivå. Medianinkomsten är 22 153 kronor per månad.

Högsbohöjd Östra har 1290 invånare. Jämfört med riket har distriktet en medelhög andel unga och en låg andel äldre. Av de som bor här har 35% utländsk bakgrund och andelen sysselsatta i arbete är 72% – vilket är en låg nivå. Andel högskoleutbildade i distriktet är 58% vilket är en hög nivå. Medianinkomsten är 23 678 kronor per månad.

Högsbohöjd Södra har 1573 invånare. Jämfört med riket har distriktet en medelhög andel unga och en låg andel äldre. Av de som bor här har 30% utländsk bakgrund och andelen sysselsatta i arbete är 75% – vilket är en medelhög nivå. Andel högskoleutbildade i distriktet är 59% vilket är en hög nivå. Medianinkomsten är 25 328 kronor per månad.

Källa: SVT.se och Valmyndigheten

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00