Ett första litet tecken på julens antågande när julmusten nu har anlänt till butikerna.

Rekordtidig julskyltning i butikerna?

Äntligen här! Eller alldeles för tidigt? Nu har de första pepparkakorna med tillhörande julmust landat i matvarubutikerna. Och glöggen går så klart att beställa på Systembolaget - året om.

  • Publicerad 11:11, 7 okt 2016

På Netto på Marklandsgatan i Högsbo kom de första leveranserna i måndags och placerades snabbt ut i butiken. Förvånande tidigt menar vissa av kunderna som reagerat i sociala medier, men enligt Netto-butikschefen ser det likadant ut i andra butiker, även hos andra matvarutkedjor.

Redan nu börjar alltså förberedelserna inför juletid, och där i kassan på Netto står en kvinna som köper en stor mängd nallar "för att det är bra att bunkra upp inför jul". Ungefär som julmusten brukar bunkras efter jul av kunder som vill klara sig ända fram till påsk.

Men än så länge har inte julmusten gått in sin storhetstid ännu.

– Det är lite för tidigt. I november får vi in stora volymer, säger butikschefen.

Samma sak gäller för glöggen som kommer ut i Systembolagsbutikerna om bara några veckor. Årets nya Blossa-glögg finns nu också som beställningsvara.

Och nöjer du dig med föregående års varianter så går det att fixa julstämningen snabbare än så. Till exempel i Systembolagets butik på Avenyn.

– Det finns bak på lagret så vill folk ha så är det bara att snacka med oss, säger Ludvig Jonsson, en av de butiksanställda.

Är det vanligt att folk frågar efter glögg?

– Det händer året runt. Vissa gillar glögg helt enkelt, säger Ludvig Jonsson.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57