Rektorn: "Årets budget i balans"

Hammarkullsskolan startade vårterminen med ett mångmiljonunderskott. Efter anpassningar i verksamheten ser årets budget bättre ut. ”Men eleverna får mindre lästräning", säger rektorn.

  • Publicerad 10:51, 24 jun 2020

Den stora försämringen är att vi inte kommer kunna ge lika mycket lästräning till eleverna längre.

Rektor. Linnéa Lindqvist är rektor på Hammarkullsskolan F-3. Foto: Pressbild

I början av året hade Göteborgs skolor ett underskott på totalt 171 miljoner kronor.

Hammarkullsskolan stod för ett av de största hålen i budgeten och saknade vid årsskiftet 7,9 miljoner kronor eller 5,3 miljoner när den nystartade grundsärskolan inte räknas in.

Pressad skolbudget splittrar politiken

Under våren har arbete pågått för att få ordning på skolans ekonomi. Inför höstterminen ser finanserna bättre ut.  

Men det stora problemet är inte att komma i balans 2020, utan att skolan behöver betala tillbaka underskott från föregående år, menar rektor Linnéa Lindquist.

– Förändringarna vi har gjort under våren räcker för att ligga bra till i årets budget. Jag kommer att betala tillbaka en del av underskottet, säger hon.

Tjänster ersätts inte

Anpassningarna har bland annat inneburit att fyra anställda har fått ny placering på andra skolor samtidigt som vikariat och visstidsanställningar inte har förlängts.

Totalt är det 16 tjänster färre nu än för ett och ett halvt år sedan men flera av tjänsterna har försvunnit på grund av minskade antal klasser.

Hur påverkas eleverna av att personalstyrkan minskar?

– Den stora skillnaden blir att vi inte kommer vara dubbelbemannade i klasserna utan det blir en och en halv lärare per klass istället, säger Linne Lindqvist och tillägger:

– Jag hade jättegärna sett att vi fick mer resurser så att jag kunde ha fler speciallärare och extra lästräning. Den stora försämringen är att vi inte kommer kunna ge lika mycket lästräning till eleverna längre.

Lärare säger upp sig efter skolans sparkrav

Rektorn slutar i protest efter nedskärningarna

Hammarkullsskolan F-3

Hammarkullsskolan är en av tre skolor i Hammarkullen.

Här går cirka 200 elever från förskoleklass till årskurs tre.

Här finns också en nystartad grundsärskola.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40