Rektorn: "Årets budget i balans"

Hammarkullsskolan startade vårterminen med ett mångmiljonunderskott. Efter anpassningar i verksamheten ser årets budget bättre ut. ”Men eleverna får mindre lästräning", säger rektorn.

  • Publicerad 10:51, 24 jun 2020

Den stora försämringen är att vi inte kommer kunna ge lika mycket lästräning till eleverna längre.

Rektor. Linnéa Lindqvist är rektor på Hammarkullsskolan F-3. Foto: Pressbild

I början av året hade Göteborgs skolor ett underskott på totalt 171 miljoner kronor.

Hammarkullsskolan stod för ett av de största hålen i budgeten och saknade vid årsskiftet 7,9 miljoner kronor eller 5,3 miljoner när den nystartade grundsärskolan inte räknas in.

Pressad skolbudget splittrar politiken

Under våren har arbete pågått för att få ordning på skolans ekonomi. Inför höstterminen ser finanserna bättre ut.  

Men det stora problemet är inte att komma i balans 2020, utan att skolan behöver betala tillbaka underskott från föregående år, menar rektor Linnéa Lindquist.

– Förändringarna vi har gjort under våren räcker för att ligga bra till i årets budget. Jag kommer att betala tillbaka en del av underskottet, säger hon.

Tjänster ersätts inte

Anpassningarna har bland annat inneburit att fyra anställda har fått ny placering på andra skolor samtidigt som vikariat och visstidsanställningar inte har förlängts.

Totalt är det 16 tjänster färre nu än för ett och ett halvt år sedan men flera av tjänsterna har försvunnit på grund av minskade antal klasser.

Hur påverkas eleverna av att personalstyrkan minskar?

– Den stora skillnaden blir att vi inte kommer vara dubbelbemannade i klasserna utan det blir en och en halv lärare per klass istället, säger Linne Lindqvist och tillägger:

– Jag hade jättegärna sett att vi fick mer resurser så att jag kunde ha fler speciallärare och extra lästräning. Den stora försämringen är att vi inte kommer kunna ge lika mycket lästräning till eleverna längre.

Lärare säger upp sig efter skolans sparkrav

Rektorn slutar i protest efter nedskärningarna

Hammarkullsskolan F-3

Hammarkullsskolan är en av tre skolor i Hammarkullen.

Här går cirka 200 elever från förskoleklass till årskurs tre.

Här finns också en nystartad grundsärskola.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11