Utvecklande. Rektor Linda Edman tillsammans med Emilio, Poyan och Intissara på förskolan Skolspåret 2. Foto: iHjällbo

Rektorn: "Låt barnen vara i förskolan"

Låt barnen komma tillbaka till förskolan. Det är uppmaningen från rektorer i nordöstra Göteborg där frånvaron bland förskolebarnen har varit extra hög sedan coronavåren.

  • Publicerad 10:37, 24 sep 2020

På förskolan jobbar vi med att utveckla barnens språk och lärande, vilket ger bättre förutsättningar vid skolstart.

Linda Edman, rektor för förskolorna Skolspåret 2 och 77. Foto: iHjällbo

När coronapandemin slog till i våras ökade frånvaron bland barn på förskolorna kraftigt i hela staden men störst frånvaro uppmättes i nordöstra Göteborg.  

iHjällbo rapporterar att på förskolorna i nordost var uppåt 80 procent av barnen hemma i början av mars.

Nu är höstterminen i gång och antalet barn på förskolorna har ökat men det är fortfarande fler än vanligt som inte är på förskolorna i nordost i jämförelse med resten av Göteborg.

I början av september var bara drygt hälften av alla barn på plats i förskolorna på Skolspåret 2 och 77 i Hjällbo.

Linda Edman, rektor för förskolorna på Skolspåret vill därför uppmana föräldrarna att låta barnen komma tillbaka till förskolan.

– Förskolan är bra för barnens utveckling och förbereder barnen för skolan. På förskolan jobbar vi med att utveckla barnens språk och lärande, vilket ger bättre förutsättningar vid skolstart. Dessa uppgifter är särskilt viktiga här i Hjällbo. Här på förskolan förbättrar vi barnens livsvillkor, säger hon till iHjällbo.

Odenjung (L): Hoppas skolorna inte stängs

Tvättar händerna ofta

Samtidigt vill förskolorna i området poängtera att rutinerna ändrades i samband med coronasituationen och att de följer Folkhälsomyndighetens råd.

– Barnen tvättar händerna flera gånger om dagen. Vi är ute med barnen mer nu. Det gör att halva gruppen kan vara inomhus när den andra halvan är utomhus. I möjligaste mån tar vi emot alla barn som kommer till förskolan utomhus. Det gör att få föräldrar möts inomhus i hallen, säger Linda Edman.