HOTBREV. Det är inte första gången Göteborgs moské utsätts för hotbrev. Foto: VBK

Religiösa ledarna: ”Vi håller ihop trots olikheter”

Efter flera fall av hot och skadegörelse mot religiösa samfund i Göteborg på kort tid går nu biskop Susanne Rappmann, rabbin Peter Borenstein och imam Ahmed Ghanem ut i ett gemensamt uttalande med uppmaning om respekt.

  • Publicerad 14:39, 20 nov 2020

Biskop Susanne Rappman i Göteborg. Foto: Kristin Lidell

Ahmed Ghanem, imam, Göteborgs Moské. Foto: Göteborgs Moské

Peter Borenstein, rabbin, ordförande Göteborgs Interreligiösa Råd Foto: Interreligiösa Centret

Under den senaste veckan Göteborgs moské på Hisingen fått ett hotbrev med vitt pulver och både Katolska kyrkan vid Heden och Backakyrka i Hisingsbacka har utsatts för skadegörelse. För mindre än en månad sedan åtalades en tonåring för att ha bombhotat Judiska församlingen i centrala Göteborg.

Moskén fick hotbrev med vitt pulver

Nu går tre av Göteborgs religiösa ledare ut i ett gemensamt uttalande med anledning av den senaste tidens händelser. Biskop Susanne Rappmann, rabbin Peter Borenstein, och imam Ahmed Ghanem uppmanar till att lyssna i stället för att hata och hota.

"Lyssna till den andres livsberättelse och till de djup av människokärlek och erfarenhet som ligger i den andres religiösa tradition eller annan livssyn," skriver Rappmann, Borenstein och Ghanem.

Judiska församlingen vill ha mer säkerhetspengar

Med uttalandet vill de också markera att de håller ihop, trots sina olika religiösa traditioner.

”Vi värnar det öppna demokratiska samhället och religionsfriheten. Polarisering och hat leder inte till något gott. Vi lyfter istället fram våra religiösa traditioners respekt för varje människas värde och värdighet oberoende av bakgrund.”

Hoten ökar mot Göteborgs moské

Uttalandet i sin helhet

I Guds den barmhärtiges namn,

Vi, ledare från tre religiösa traditioner i Göteborg, vill uttrycka vår djupa oro över de hot, hat och skadegörelse som den senaste tiden drabbat några av stadens kyrkor och moskéer.

Kränkningar av synagogor, kyrkor, moskéer och andra platser för tillbedjan, är allvarliga, för de innebär kränkningar av hela grupper av människor som där finner tröst, mening och mod att leva värdiga liv. De innebär därför också en kränkning av vårt öppna och demokratiska samhälle. Ordet helig är fornsvenskt och betyder okränkbar, fridlyst, som ej får skadas!

Dessa dåd kan ha som syfte att så splittring och få oss att hålla oss till våra egna och vända oss mot ”de andra”. Genom detta uttalande visar vi att vi håller ihop trots olikheter och att vi värnar det öppna demokratiska samhället och religionsfriheten. Polarisering och hat leder inte till något gott.Vi lyfter istället fram våra religiösa traditioners respekt för varje människas värde och värdighet oberoende av bakgrund.

Vi uppmanar er som sprider hat och hot att istället lyssna! Lyssna till den andres livsberättelse och till de djup av människokärlek och erfarenhet som ligger i den andres religiösa tradition eller annan livssyn.

Det är tillsammans vi, människor av olika tradition, bygger ett gott och rättfärdigt samhälle.

Med önskan om Guds fred och välsignelse till oss alla.

Susanne Rappmann, biskop, Göteborgs stift

Peter Borenstein, rabbin, ordförande Göteborgs Interreligiösa Råd

Ahmed Ghanem, imam, Göteborgs Moské

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40