Reningsborg öppnar i Nya Hovås

Reningsborg öppnar tillfälligt en inlämningsplats i Nya Hovås för att öka kännedomen om organisationen och samla in saker som invånarna i södra Göteborg vill bli av med.

  • Publicerad 12:15, 24 nov 2018

Julklapparna från förra året som inte stod på önskelistan kan du nu i samband med jul i Nya Hovås skänka bort till Reningsborg.

Från och med fredagen den 30 till den 2 november upplåter Next Step group sin sista lediga lokal, helt gratis, till välgörenhetsorganisationen Reningsborg.

–  Vi kom i kontakt med Reningsborg genom vår gemensamma byrå Ellermore som berättade att de arbetade för att öka kännedomen om Reningsborg och deras arbete. De behövde även hjälp med att få fart på inlämningen av secondhand-saker, säger Sara Sundaeus, kommunikationschef på Next Step group.

Mer än bara secondhand

Reningsborg har två secondhandbutiker, en i Västra Frölunda och en i Angered. Intäkterna från dessa går till en mängd olika projekt exempelvis sponsrar de ungdomsorganisationer som Idrott utan gränser och Göteborg hockey. De samarbetar även med fem olika organisationer i utlandet. Drömmarnashus i Moldavien som jobbar mot trafficking, en romsk förskola i Belgrad för 60 barn och en skola i Swaziland i södra Afrika.

–  En idéburen organisation som reningsborg har inte jättestora muskler men när vi får hjälp, som av Next Step och Nya Hovås, blir vi väldigt starka, säger Henrik Orrbeck, utvecklingsledare på Reningsborg.

Arbete över samhällsklyftorna

Det är första gången som Reningsborg öppnar en inlämningsstation i södra Göteborg på det här sättet men Henrik Orrbeck hoppas och tror att det komme falla ut bra.

–  Vi är väldigt okända här i Hovås så det är extra roligt att kunna öppna upp här. Det ska bli jättespännande att se vilken effekt det får, vi vet ju att det bor många människor här med en väldigt bra inkomst som gör att vi kan få fina saker skänkta, säger Henrik Orrbeck. Ibland när jag själv ska slänga skräp på Renova och ser allt som slängs i containrarna tänker jag som ”secondhandman” stopp. Vissa saker som slängs är finare än det vi får in.

"Är det rätt är det lätt"

I Reningsborgs tillfälliga lokal kommer den som vill kunna hämta deras påsar som man kan fylla med saker att skänka. Påsarna kommer även finnas att hitta på Stadsutvecklingskontoret i Nya Hovås.

– Vi har ju bara en lokalyta kvar och då vi ska ha julevenemanget här så kändes det naturligt att samarbeta med Reningsborg, är det rätt är det lätt. Det är inte mätbart hur många som kommer påverkas av det här men och andra sidan är det inte intressant utan bara vetskapen om att det man lämnar här kommer göra gått för väldigt många är det viktiga, säger Sara Sundaeus.

Om Reningsborg

Reningsborg arbetar tillsammans med lokala hjälporganisationer i Polen, Moldavien, Serbien, Rumänien och Swaziland för att göra världen till en bättre plats.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Restaurangen som tar ton för verksamheten

Nyheter Västlänken hotar Bommen som sjunger sig ur krisen Bommens restaurang och bar har Västlänksbygget utanför dörren. Det har gett ett tapp på 60 procent av intäkterna. Men till musik och gästspel försöker rörelsen täppa till hålen.söndag 16/12 13:10

Kritiken mot Musikhjälpen: Funkisar släpps inte fram

Nyheter Göteborgsmusikern: Det känns som de ”hijackat” rörelsen Årets insamling på Musikhjälpen går till personer med funktionsvariationer, en grupp som ofta stängs ute och diskrimineras. Men insamlingen har mötts av kritik från funkishåll.lördag 15/12 11:35

Ingen kö för Håkan – ändå storsäljare till jul

Nyheter Nya albumet lockar fansen som bokar albumet på nätet Han skulle ta en rejäl paus efter förra sommarens turné. Men rastlösheten satte igång inspirationen. Nu är Håkan Hellströms nya album "Illusioner" ute. – Intresset har varit stort för den redan innan...fredag 14/12 15:32

Helgtipset: Göteborg Direkts guide till en fullmatad weekend

Nyheter Allt från julkonserter till premiär på svensk klassiker Eva Bergman sätter upp sin far Ingmars epos "Fanny och Alexander" på Stadsteatern. Daniel Lemma håller julhov på Stora Teatern. I Kville firar saluhallen in julen. Bara något av allt som finns att...fredag 14/12 13:02

Dagens namn – 14 december

Nyheter FILM Dagens namn har över tusen år på nacken.fredag 14/12 10:30

Bostadspriserna fortsatt nedåt i Göteborg

Nyheter Trögare för bostäder i sämre lägen Bostadspriserna forsätter att falla i Göteborg. Det visar nya siffror från företaget Valueguard.fredag 14/12 5:30

Beslutet: Stadsdelen ska spara 66 miljoner nästa år

Nyheter Kommer påverka alla sektorer och stödfunktioner Hårda sparåtgärder står att vänta för Askim-Frölunda-Högsbo, AFH, under det stundande 2019. Stadsdelen behöver spara hela 66 miljoner nästa år.torsdag 13/12 16:00

Misstänkt handgranat var ofarlig

Nyheter Var en övningshandgranat Polisen fick under torsdagen ett larm om ett misstänkt farligt föremål i ett garage i Frölunda. Enligt anmälaren påminde föremålet om en handgranat.torsdag 13/12 13:10

Chockbeskedet: Nya myndigheten i Angered läggs ned

Nyheter Besvikelse i Angered: "Ett symbolvärde försvinner" Jämställdhetsmyndigheten i Angered ska läggas ner. Anledningen är att i Sveriges nya budget finns det inte utrymme för den knappt ett år gamla myndigheten.torsdag 13/12 11:53

Dagens namn – 13 december

Nyheter FILM Sankta Lu... gissa vem som har namnsdag i dag?torsdag 13/12 10:30

Vi är GBG

    Vi är GBG