Repar i rep ovan mark

Vad vill man efter att man sagt att man inte vill? I revolt mot sina föräldrar klättrar en 12-årig pojke upp i ett träd och kommer aldrig ner igen. Klätterbaronen, som har premiär på Angeredsteatern den 29 september, är en pjäs om tidlös revolution.

  • Publicerad 18:32, 25 sep 2017

Tre meter ovanför golvet, i ett nät gjort av tre kilometer hamparep, utspelas till stor del "Klätterbaronen" som kommer att visas på Angeredsteatern ända fram tills början av december, bland annat för skolklasser från årskurs 6.

Just nu pågår repetitionerna för fullt och Göteborg Direkt har träffat regissören Öllegård Groundstroem tillsammans med de fyra skådespelarna.

”Jag ska aldrig mer komma ner!” skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna tar det för en spontan reaktion, ett tillfälligt barnsligt uppror. Men Cosimo, som svär att aldrig mer nudda marken, håller sitt ord. Resten av livet lever han uppe bland träden och från hög höjd iakttar han det vanliga livet. Snart sprids ryktet om den märkliga ”trädbaronen” vida kring.

– Det handlar om att våga säga nej, men ännu mer om vad man vill efter att man sagt vad man inte vill. Det problematiska med revolutioner är ju vad som händer sen, säger Öllegård Groundstroem och skådespelare Fredrika Byman Moberg tillägger:

– Klätterbaronen håller fast vid sitt nej så hårt att det till sist utgör hela hans identitet och det som från början skulle innebära frihet blev ett fängelse.

Poetisk, realistisk och fysisk

– Verklig frihet kan inte vara på bekostnad av någon annan. I pjäsen får till exempel Klätterbaronens bror ta allt ansvar när han sticker för att leva i träden, säger Öllegård Groundstroem.

Besökarna kan vänta sig en föreställning med mycket dramatik och drastisk humor.

– Den är poetisk, realistisk och fysisk. Man ska känna något när man går härifrån, säger skådespelaren Eleftheria Gerofoka.