Resvanor. Var femte göteborgare vill fortsätta arbeta hemifrån och undvika att åka buss och spårvagn. Foto: Mostphotos/ Michael Erhardsson

Resestudien: Tuff framtid för kollektivtrafiken

Människor har fått nya resvanor under pandemin. En del av dem kommer fastna för gott. Var femte göteborgare vill fortsätta arbeta hemifrån och undvika att åka buss och spårvagn.

  • Publicerad 08:21, 16 jun 2020

Många har fått upp ögonen för smittrisken i kollektivtrafiken och tänker att den inte är så hälsosam.

Även om corona skulle försvinna i morgon, skulle vissa beteenden troligen bli kvar. Analys- och teknikkonsultföretaget WSP har undersökt hur svenskarna har förändrat sina resvanor under pandemin.

– Före corona valde 35 procent av göteborgarna att ta sig till jobbet med kollektivtrafiken. Den siffran har halverats, säger Björn Öhman, mobilitetsexpert på WSP.

Glesare på vagnen

Enligt Västtrafik har antalet resenärer i Göteborgs kollektivtrafik minskat med 50 procent under våren. Framförallt har stängningen av gymnasieskolor och universitet haft stor betydelse, eftersom studenter vanligtvis är flitiga kunder på bussar och spårvagnar.

Men även jobbpendlingen har stannat av när många göteborgare har skött sina arbeten på distans.

– Andelen som har arbetat hemifrån under pandemin har nästan fördubblats mot hur det var innan. Många uppger att de vill fortsätta på samma sätt även när det här är över, säger Björn Öhman.

Fler kör bil

En del av göteborgarna som inte kunnat distansarbeta har valt andra färdsätt, när de uppmanats av Folkhälsomyndigheten att undvika kollektivtrafiken. Biltrafiken har till exempel ökat något och fler väljer att cykla eller gå.

– Många har fått upp ögonen för smittrisken i kollektivtrafiken och tänker att den inte är så hälsosam. De känner sig obekväma vid tanken på att åka buss, även oavsett corona.

Munskydd ombord

Av dem som uppger att de är tveksamma skulle hälften känna sig lugnare om det var mindre trängsel. Helst skulle det vara glesare mellan sätena. En av tre efterfrågar krav på munskydd ombord. Ungefär lika många önskar sig en app i telefonen som kunde visa hur många andra resenärer som var på vagnarna och bussarna.

– Det är däremot inte praktiskt genomfört. Eftersom kollektivtrafiken finansieras till 50 procent av biljettintäkter är det inte rimligt med färre passagerare, menar Björn Öhman.

Trots att vardagen har blivit mindre stressig för många, längtar de flesta tillbaka till hur det var förut. Hälften av deltagarna i WSP:s enkät ville till och med ha tillbaka sitt vardagliga resande.

Undersökningen

Under månadsskiftet maj/juni 2020 genomförde WSP en enkätundersökning med 1800 svarande från de tre storstadsregionerna för att ta reda på hur människor förändrat sina resvanor under pandemin.

600 av de svarande var hemmahörande i Göteborgsområdet.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11