Icke nödvändiga. Sommarlovskortet ligger redo men delas inte ut innan FHM lättar restriktionerna.

Axel Darvik (L), ordförande grundskoleförvaltningen. Foto: Liberalerna

Resor för unga till jobbet – " icke nödvändiga"

Efter många turer kring sommarlovskortet kommer beskedet att det trots löften inte finns något beslut att kommunens sommarjobbare ska få åka fritt. "Arbetsgivaren ska avgöra vilka resor som ska ersättas", meddelar Axel Darvik (L)

  • Publicerad 05:30, 16 jun 2021

Politikerna har gett klartecken till skolorna att köpa in sommarlovskortet och avsatt en pott på 30 miljoner kronor för detta ändamål.

Men i nuläget vill Västtrafik inte dela ut korten med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktioner om icke nödvändiga resor.

Samtidigt har det kommunicerats att vissa resor – för barn och unga som har sommarlovsskola eller ett av kommunens feriejobb – bedöms som nödvändiga och att barnen därför ska få åka fritt.

Enligt kommunalråd Axel Darvik (L) finns det trots allt inget generellt beslut om att sommarjobbare ska resa fritt i kollektivtrafiken:

”Det finns pengar avsatta för att skolorna ska kunna köpa in fritidskort när det blir möjligt. För sommarjobbare är det upp till arbetsgivaren att avgöra vilka resor som ska ersättas", meddelar Axel Darvik.

Förvånade

Socialdemokraterna i Göteborg som tidigare har gått ut med att korten var säkrade för sommarjobbare är förvånade.

– Jag har levt i villfarelsen att det var klart för de här grupperna. Och att beställningen är lagd på samtliga. Jag tycker det är tråkigt och märkligt att det inte går att lösa, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka, kommunalråd (S).

Hon menar att resorna är nödvändiga för sommarjobbare och att det handlar om en jämlikhetsfråga.

– De som har råd kommer att köpa kort till sina barn. Det gör mig irriterad för de som inte har råd får ingenting alls när man gör den här bedömningen.

Sommarlovskorten redo men delas inte ut

Det här gäller för sommarlovskortet

Alla göteborgsungdomar mellan 13 och 19 år får ett sommarlovskort om restriktionerna i kollektivtrafiken hävs senast den 22 juni.

Göteborgs Stad har beslutat att ge alla skolungdomar från årskurs 6 till årskurs 2 på gymnasiet sommarlovskort för kollektivtrafiken under förutsättning att Folkhälsomyndigheten senast den 22 juni häver sina föreskrifter om att Västtrafik måste begränsa antalet passagerare ombord.

Det tar cirka två veckor från att Folkhälsomyndigheten har sagt OK tills ungdomarna kan få sina sommarlovskort. Om det inte blir några lättnader i kollektivtrafiken senast den 22 juni kommer inga kort att delas ut.

Källa: Göteborg Stad

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39