KONTROLL. Inspektionerna på valborgsmässoafton gjordes på krogar på Avenyn, Linnégatan, långgatorna och i Vasastan. Foto: Jura Stok

Restaurang fick stänga efter trängselkontroll

Under valborgskvällen kontrollerade miljöförvaltningen flera krogar i centrala stan. På åtta verksamheter konstaterades brister och en restaurang tvingades att stänga på grund av trängsel.

  • Publicerad 10:59, 4 maj 2020

Regnet stoppade inte göteborgarna att ge sig ut på krogen under valborgsmässoafton. Miljöförvaltningens inspektörer valde att kontrollera 25 verksamheter i centrala stan mellan klockan 22 och 24.

Så ska Valborgsträngseln kontrolleras

– Fokuset för inspektörerna på valborg var att hitta de serveringar där trängseln utgjorde en fara för direkt smittspridning. Trängsel är en klar smittorisk och det är viktigt att alla gör vad de kan för att minska den risken, både verksamhetsutövare och gästerna själva, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborgs Stad, i ett pressmeddelande.

På åtta verksamheter konstaterades anmärkningar och tre av dessa rapporterades vidare till Smittskydd Västra Götaland. De tog dagen efter beslutet att stänga en av restaurangerna.

 – Anledning till beslutet är att restaurangen trots flera inspektioner inte säkerställt att trängsel i verksamhetens lokaler kunnat undvikas. Det finns därför en risk för smittspridning av covid-19 och enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter förbjuds verksamheten tills bristerna åtgärdats och ny inspektion är gjord, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Vårt Göteborg.

De verksamheter som fått allvarliga anmärkningar vid tidigare kontroller har följts upp. I nuläget är bristerna åtgärdade.

Miljöförvaltningens dom om trängseln