Tufft läge. Om parterna inte kommer överens läggs allt arbete ner den 19 november. Foto: Gothia Towers

Restaurangfacket hotar med strejk

Samtidigt som de nya restriktionerna lamslår en pressad restaurangbransch varslar facket om strejk. Om inte parterna kommer överens inom en vecka läggs allt arbete ner på Gothia hotells restauranger.

  • Publicerad 09:59, 13 nov 2020

Just nu sitter arbetsgivarförbundet Visita och Hotell- och restaurangfacket, HRF, i hårda förhandlingar. Visita har hittills vägrat att gå med på de låglönesatsningar och trygghetslösningar som HRF ställer som krav i årets löneavtal.

Det låsta läget har nu resulterat i att facket varslat om strejk på sammanlagt sex arbetsplatser runt om i landet.  I Göteborg berörs Gothia Towers restauranger, där all verksamhet stannar upp den 19 november om parterna inte har kommit överens.

– Samtidigt lägger vi en blockad den 17 november som gäller alla restaurangföretag. Då införs stopp för nyanställningar, inhyrning av personal, samt mer- och övertid på hela avtalsområdet, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

Besöksnäringen i kris

Arbetsgivarna på Visita å sin sida, anklagar HRF för att agera oansvarigt i en svår tid. Besöksnäringen har gått igenom en kris sedan coronaepidemin bröt ut i mars. Enligt Visita har över 50 000 människor i branschen varslats eller förlorat sina jobb. Plus att över 60 000 personer är permitterade.

– Att hota med strejk är totalt ansvarslöst och ökar risken att fackets medlemmar inte har något jobb att komma tillbaka till, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

Håller inte med

Malin Ackerholt på HRF håller inte med. Hon menar att det är hög tid att det blir ordning och reda inom branschen och att de som arbetar på restaurangerna får tryggare anställningar än vad de har idag.

– Framförallt vill vi få stopp på missbruket av mertidsuttag. Alltså att personer anställs på en lägre sysselsättningsgrad, trots att de egentligen arbetar heltid, säger hon.

Det här handlar tvisten om

Meningsskiljaktigheterna mellan HRF och Visita grundar sig i olika tolkningar av låglönesatsningen, om den ska betalas ovanpå de generella löneökningarna, eller rinte.

När industrin och fackförbunden nyligen slöt ett avtal, sattes ett märke för resten av arbetsmarknadens avtalsförhandlingar. Avtalet innehöll löneökningar på 5,4 procent under en period av 29 månader, plus en särskild låglönesatsning till dem som tjänar under 26 000 kronor i månaden

Visa merVisa mindre

Om det blir strejk

Då får ingen, medlem i HRF eller inte, utföra arbetsuppgifter på de aktuella företagen. Arbete som normalt utförs av HRF:s medlemmar får inte heller utföras av tjänstemän, medlemmar i andra fackförbund eller av de som inte är medlem i någon facklig organisation.

Källa: HRF

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40