SOCIALA MEDIER. Distraktions­moment som telefoner eller andra prylar har fått oss att lyssna mindre skriver Jenny Jernberg Ralphsson. Foto: Markus Andersson/Mostphotos

Retoriktipset: Våga fråga – och lyssna!

Talet är så klart grunden i retorik. Men jag skulle vilja slå ett slag för att det finns situationer, då det är precis lika viktigt att låta andra tala och vara genuint intresserad.

  • Publicerad 16:15, 31 aug 2019

På gymnasiet gjorde jag ett examensarbete där jag ringde upp skådespelare runt om i Sverige och frågade hur de tagit sig dit de var idag. Till min förvåning var det många som ville berätta om sin väg till att bli yrkesverksamma skådespelare.

Jag fick inte bara många fina berättelser berättade för mig. Jag fick även många bra tips på hur jag själv skulle ta mig vidare för att kunna arbeta som skådespelare.

Efteråt var jag nöjd att nyfikenheten hade drivit mig till att ringa de där samtalen och att jag vågat ställa de där frågorna. Jag insåg vilken kraft det finns i att lyssna på andra människor. Hur vi själva kan utvecklas genom att genuint lyssna och vara nyfikna.

Idag upplever jag att vi har fått det svårare att lyssna på varandra. Dels för att vi har fler distraktionsmoment som telefoner, eller andra tekniska prylar. Hur många gånger har vi inte varit med om att personen mitt i samtalet tar upp mobilen, bara för att snabbt kolla vad det var som plingade till. Det som händer då är att flödet i samtalet bryts, och du måste plocka upp tråden igen och börja om på nytt.

Vi kan även ta en titt på dagens debattklimat, där jag upplever att vi har fått det svårare att lyssna på motpartens argument. Vi har redan bestämt oss och kör på med vår åsikt till varje pris, utan att ta in vad motparten faktiskt säger. Men vad händer med debatten om vi vågar ta in den andres åsikt?

Kanske är det här ett resultat av att vi blivit mer självcenterade i och med sociala medier, då vårt fokus är just oss själva. Där vi också väljer vårt flöde och hur vi ser omvärlden.

Vi vill visa omvärlden vad vi gör, vilken fin stund vi haft tillsammans med våra barn, eller den där måltiden som blev så Instagramvänlig. Vi vill att alla ska se hur bra just vi har det. Vad hände med att behålla det där fina ögonblicket för oss själva? Berätta om det när någon faktiskt frågar.

Tillbaka till att börja lyssna på varandra. Du har mycket att vinna på att lyssna på andra och att vara nyfiken. Dels kommer du att få veta mer och få mer kunskap genom att rikta blicken utåt.

En annan positiv bieffekt är att du med största sannolikhet kommer bli mer omtyckt, då vi ofta gillar personer som tar sig tid att verkligen lyssna och är genuint intresserade av det vi har att säga.

Vi är GBG