Löpfest. Varför vänta på de 21 kilometerna i Göteborgsvarvet när man kan springa Retrovarvet en dryg månad innan…? Foto: Kai Martin

Retrovarvet väntar inte på Göteborgsvarvet

21 maj springer 10000-tusentals löpare äntligen Göteborgsvarvet. Men under lördagsförmiddagen fanns det nära 500 löpare som inte orkade vänta på de krävande 21 kilometerna.

  • Publicerad 12:00, 9 apr 2022

Kors vad det vimlar av löpare i dag. Är det Göteborgsvarvet? Nej, det är lördag. Då har ett gäng springsugna bestämt sig för att köra de krävande 21 kilometerna enligt samma sträcka som Göteborgsvarvet gick premiäråret 1980. Då startade man på Heden och gick i mål på Ullevi efter att ha passerat Älvsborgsbron och Götaälvbron. Samma sak 42 år senare, nästan. Nytt är ju Hisingsbron och att det löpglada gänget sprang genom Nordstan innan man kom i mål.

Över 500 anmälda

Över 500 var anmälda till löpfesten 9 april. Inte alla kom till start. Men ändå en försvarlig del som ville springa Retrovarvet och som passerade GöteborgDirekts utsände vid Säldammsbacken i Slottskogen..

Det har handlat om ett rent motionslopp, men där arrangörerna ändå vill hålla tempo i loppet för att klara av rekommenderade 2 timmar och 15 minuter. Det vill säga ungefär en timme efter 1980 års kvinnliga segrare Midde Hamrin.

Rekommendationer

Retrovarvets hemsida står att läsa rekommendationerna för de som vill springa: "Retrovarvet är en träningsrunda samt sker på egen risk. Följa lagar och förordningar samt vara en god förebild för löpare. Aldrig springa före farthållaren. För att kunna vara med på det här passet bör du kunna känna dig bekväm med att springa 2 timmar i ett 6:30 min/km-tempo. Risken är annars att du inte orkar hålla tempot."

Anmälningsavgiften på 100 kronor går till "Kampen mot klockan", som även stöds av Göteborgs juldagsbad.

Retrovarvet

Är: Ett motionslopp 9 april med start 08.00 som valt att springa enligt premiärsträckan av Göteborgsvarvet 1980. Tanken är att hålla en kilometertid på 6:30 för en sluttid om 2 timmar och 15 minuter.

Anmälda: Över 500 hade betalt anmälningsavgiften. Inte alla kom till start.

Avgiften: På 100 kronor går oavkort som donation till "Kampen mot klockan".

Organsiationen: Har arrangerat löprundor och vinterbad sedan 2008.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20