Klara för seriespel. Majorna VBK, U16/17 pojkar och flickor samlade för fotografering. Denna säsong kommer klubben att ha över 70 spelare i sexmannalag. Foto: Tord Inghammar

Revansch för volleyboll i väster

I över 20 år har Västra Göteborg varit en vit fläck på volleybollkartan. Men nu har framtiden ljusnat för Majorna VBK som gått från sju till sjuttio spelare på mindre än två år.

  • Publicerad 14:18, 18 sep 2022

Vändningen kom tack vare att vi sätter ungdomarnas intressen i fokus.

Under 1970- och 80-talet var Västra Göteborg ett starkt fäste för volleybollklubbar. Sedan dess har intresset för sporten dalat och klubbarna försvunnit en efter en.

Enligt Tord Inghammar, tränare i Majorna VBK, var det en rad olika omständigheter som låg bakom nedgången i väster, bland annat beachvolleybollens uppkomst och ett distrikt som inte fungerade.

– Man gjorde även ett misslyckat samarbetsprojekt för att skapa ett elitlag och prioriterade träningarna till Valhalla, vilket gjorde att ungdomarna försvann från bland annat Önneredsskolan, Nygårdsskolan och kulturhuset.

Men nu ser trenden ut att vända.

Majorna VBK, som tränar två gånger i veckan i Skytteskolan, har sedan 2020 gått från sju till sjuttio spelare i sexmannalag.

– Vändningen kom tack vare att vi sätter ungdomarnas intressen i fokus och de är delaktiga i sin egen utveckling och målsättning, säger Tord Inghammar.

Japansk serie inspirerar

Men enligt honom finns det ytterligare en anledning till volleybollens uppsving. Det handlar om inspiration från den tecknade japanska serien "Haikyuu", om en pojke som är fast besluten att bli en stor volleybollspelare trots sin lilla kroppsbyggnad.

Majorna VBK har nu två lag i traditionellt seriespel, där man kommer att ha seriens absolut yngsta lag. Snittåldern på tjejernas trupp är under 16 år medan killarnas är runt 17.

Den närmsta tiden kommer man att spela regionala sammandrag, SM-kval och förhoppningsvis SM.

Den 1 oktober spelar tjejerna sina första matcher och killarna för killarna planeras de till den 8 oktober.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00