Elisabet Lann (KD), ordförande i Idrott- och föreningsnämnden. Foto: Gabriel Tjulander

Ridskolor trängs ut när staden växer

Framtiden för Askims fältrittklubb hotas när bostäder och biltrafik kapar ridvägarna. "Det är en intressekonflikt som blir jättekomplex", menar Idrott- och föreningsnämndens ordförande Elisabet Lann (KD).

  • Publicerad 08:30, 9 jun 2020

– Göteborgs är ingen bra stad att bo i om man vill åka jättemycket utförsåkning heller.

Askims fältrittklubb står snart på bar backe när planarbetet för bostäder på deras mark påbörjas om mindre än två år.

Sedan en tid tillbaka pågår en politisk diskussion mellan Göteborgs och Mölndals kommun om en ny mark i anslutning till klubbens ridvägar, men just nu är den lagd på is.

– I slutet av förra året tog vi kontakt och ville prata om marken som klubben föreslagit. Men historiskt har det varit svåra relationer mellan Mölndal och Göteborg kring markfrågor, säger Elisabet Lann (KD), ordförande i Idrott- och föreningsnämnden och fortsätter:

– Sedan kan jag ärligt säga att det kommit lite annat emellan. Vi skulle ha fortsatt dialogen, men haft fullt upp med pandemin.

Finansieringen oklar

Hon medger att ridklubben kommit i kläm, dels mellan olika förvaltningar och dels mellan olika kommuner.

Tiden rinner ut för anrika ridklubben

– Jag förstår att de är i en trängd situation. Ridsport är svårt eftersom den dels är så väldigt ytkrävande och dels att anläggningarna oftast bara används av en klubb – jämfört med exempelvis en isanläggning som kan nyttjas av flera föreningar.

Även om Askims fältrittklubb skulle få tillgång till marken i Mölndal kvarstår fortfarande kostnaden för en ny anläggning, som enligt klubben skulle uppgå till runt 80 miljoner kronor.

– Vi kan hjälpa till att frigöra mark och ge stöd till verksamheten, men vi kan inte bekosta bygget av en hel anläggning för en enda förening, säger Elisabet Lann.

Hon menar att problemet med utträngda ridklubbar i spåren av förtätningen inte är unikt för Askim.

– Göteborg är ingen bra stad att bo i om man vill åka jättemycket utförsåkning heller.

Vi är GBG

    Vi är GBG