Den aktuella byggrätten omfattar 8 000 kvadratmeters yta framför Prioritet Serneke Arena. Foto: Göteborgs stad

RIK-basen om arenaplanerna: Märkligt att de inte pratat med oss

Planerna på en ny multiarena med både ishall och idrottshall i Kviberg kom som en överraskning för RIK:s ordförande. Handbollsklubben står utan hemmahall när Lisebergshallen rivs. – Det är märkligt att de inte har pratat med oss, säger han.

  • Publicerad 08:12, 3 dec 2018

Vid årsskiftet rivs Lisebergshallen vilket ställer till det för många föreningar i stan, både direkt och indirekt. Elithandbollsklubben Redbergslids IK är en av alla dem som tappar sin hemmaarena. Under denna och nästa säsong spelar laget i Scandinavium, vilket egentligen inte är optimalt för någon.

– För oss går det, men det är svårt att göra bra arrangemang där eftersom det är så stort. Sedan blockerar vi ju även andra evenemang, säger RIK:s ordförande Carl-Magnus Källfält.

Förra veckan tog Idrotts- och föreningsnämnden beslut om en ny multiarena i Kviberg med två hallar – en ishall och en idrottshall. Men innan spaden kan sättas i marken krävs ett beslut i kommunstyrelsen.

– Jag är glad att vi tagit det här beslutet, det vore klokt av staden att göra så här och vi tycker att det kan vara en hall både för idrott och kultur, säger Bettan Andersson (V), ordförande i Idrott och föreningsnämnden.

Läs också: Klassiska Isdala ersätts av ny ishall i Kviberg

Den nya arenan planeras för att, i alla fall tillfälligt, kunna vara RIK:s hemmaarena i väntan på en permanent ersättningsarena för Lisebergshallen. Platsen för arenan, framför Prioritet Serneke Arena i Kviberg, är den enda i stan som är obebyggd för idrottsändamål eftersom den reda är detaljplanelagd. Det innebär att man egentligen kan börja bygga direkt efter beslut. Annan mark beräknas ta 2-3 år för att bli byggklar.

Carl-Magnus Källfält gläds över planerna på en ny arena i staden men han förvånas över att ingen har pratat med dem.

– Det är märkligt att ingen har pratat med oss. Det är fantastiskt om de får till det. Men jag är inte säker på att den uppfyller kraven för oss. Det är väldigt reglerat hur en elitarena ska vara med publikkapacitet, tillgång till media och så vidare, säger Carl-Magnus Källfält.

Bettan Andersson garanterar att arenan kommer uppfylla kraven.

– De reglerna känner vi till väl, säger hon.

Idrottshallen är tänkt att byggas med en publikkapacitet för 1500 personer. För elitspel i handboll krävs 2500 sittplatser.

– Man kan komplettera med mobila läktare. Utgångspunkten är att landa på 2500 platser vid behov, säger Bettan Andersson.

Hur kommer det sig att ni inte fört diskussioner med RIK om de här planerna?

– Jag trodde nog de kände till planerna eftersom det varit en jättestor artikel i GP om att vi ville detta från Vänsterpartiet. Men sedan är det ju så att den här lösningen kom till relativt nyligen. Det är en hall som ska tillgodose många idrotter, det är inte RIK:s hall. Vi har inte haft för avsikt att fråga de olika föreningarna om deras behov, de är för många, säger Bettan Andersson.

Samtidigt som planerna om hallen i Kviberg nu ska till KS för RIK själva diskussioner med kommunen om en tillfällig lösning.

– Jag vill inte berätta så mycket om dem eftersom ingenting är klart.

Jag har läst om att ni bland annat diskuterar en tillfällig arena vid Heden eller en vid Valhalla...

– Ja det är två förslag på var den skulle kunna tänkas ligga, säger han

Är du orolig inför framtiden?

– På kort sikt har vi Scandinavium. På lång sikt utgår jag ifrån att är inräknade i planerna på det nya arenaområdet i centrum, så där är jag inte orolig. Men det är på medellång sikt som vi har de stora problemen och det vi letar lösningar för. Det är mycket politik i politiken, säger Carl-Magnus Källfält.

Har ni några synpunkter på om kommunen äger arenan eller någon annan?

– Nej, egentligen inte måste jag säga. Vi vill ju ha något centralt i staden, men egentligen har vi inga synpunkter. Vi är hyresgäster i slutändan, säger Carl-Magnus Källfält.