Riksdagsledamoten: Samhället har svikit Tynnered

Tynnered får ta plats i tv-rutan när den svenska demokratin synas. Riksdagsledamot Robert Hannah tar med tittarna till stadsdelen där hans politiska drivkraft föddes. En plats som han tycker samhället har svikit.

  • Publicerad 06:30, 18 mar 2018

Jan Scherman följde med mig hit. Han ville se var min drivkraft och politiska vilja kommer ifrån.

Riksdagsledamot Robert Hannah (L) ser något osäker ut bland de låga hyreshusen på vita Briljantgatan. Men vilsenheten får snabbt en förklaring.

– Jag blev så förvirrad. Lekplatsen är borta, säger han.

Robert Hannah är tillbaka där han växte upp i Tynnered, en plats som han också besöker tillsammans med journalisten Jan Scherman under inspelningen av dokumentärserien Länge leve demokratin. Men lekplatsen på vita Briljantgatan där skottlossningar ägde rum i november 2016 finns inte kvar.

Läs mer: Tynneredsskolan i sorg efter nattens dubbelmord

– Jan Scherman följde med mig hit. Han ville se var min drivkraft och politiska vilja kommer ifrån. Jag valde den här platsen för den symboliserar hur vi har misslyckats här, politiken har misslyckats när unga grabbar tillåts skjuta ihjäl varandra och sätta skräck i området, säger han.

I dokumentärserien Länge leve demokratin reser Jan Scherman runt och träffar politiker, tjänstemän, rådgivare och representanter för näringslivet. Tanken är undersöka hur det står till med den svenska demokratin. En resa som väckte oro.

– Det finns flera hotbilder som är djupare än det som framkommer i media. Jag har en stark övertygelse om att vi måste diskutera demokratin på allvar i en svår tid för att kunna utvecklas och förbättras. Var och en måste bli medveten om att demokratin inte är given för evigt, säger han.

Politiska eldsjälar

Men i det allvarliga ser Jan Scherman ändå ett underskattat engagemang och driv bland flera politiker. Ett nedslag i serien är besöket i Tynnered tillsammans med Robert Hannah som Jan Scherman beskriver som en inspirerade eldsjäl som så många andra arbetar i motvind.

– Förutsättningarna för att politikerna ska kunna göra ett bra arbete ser rätt dåligt ut. Det är ont om resurser och mycket stress, säger Jan Scherman.

Genom att ta med tittarna till olika platser i Tynnered vill Robert Hannah visa att det är ett område som alla andra men där politiker och samhället har misslyckats. En plats där vanliga Tynneredbor förtjänar trygghet.

– Många av mina väljare kommer härifrån eftersom jag är uppvuxen här. Jag gick till val på att representera människorna som bor här och de politiska frågorna jag driver har mycket att göra med situationen i de här områdena.

Tynneredsskolan är också med i filmen. Ett annat sorgligt exempel på samhällssvek, menar riksdagsledamoten.

– Jag gick där, nu går sista kullen. Jag vill verkligen att folk på tv ska få se att här har vi en skola där istället för att hjälpa barnen och fixa bra lärare så har vi satt taggtråd och galler runt den. Alla som kan har tagit bort sina barn därifrån. Då blir det en spiral som tillåtits sjunka djupare och djupare.

Nya balkongräcken

Ett av de vita trevåningshusen på Briljantgatan har ny fasad och moderna balkongräcken. Området är under upprustning och den försvunna lekplatsen är ett spår av förvandlingen, något som Robert Hannah anser borde ha skett för flera år sedan.

– Det som händer i de här områdena är att man låter de förfalla, vilket har lett till att andra områden i närheten påverkas. Det har gått från att vara ett problem som folk har tänkt det gäller bara dem till att det har blivit ett stort samhällsproblem i dag.

Vad hoppas du tittarna ska få ut av dokumentären?

– Jag utgår från att en överväldigande majoritet tycker att demokrati är det bästa av alla tänkbara system, att ingenting är bättre än allas rätt att faktiskt få vara med och påverka. Jag hoppas att man också inser att det inte är frågan om någon annans ansvar, eller någon annans fel. Utan att man ställer sig frågan - vad kan jag göra?, säger Jan Scherman.

Länge leve demokratin och Jan Sherman

Länge leve demokratinhar premiär den 22 mars på SVT1 och SVT Play. Serien består av tre fristående delar och görs av produktionsbolaget Storyfire för SVT.

Jan Scherman har en lång tv-karriär bakom sig. I början på 80-talet började Jan Scherman på SVT och jobbade med program som Rapport och Aktuellt.

Han lämnade sedan tv-huset under 90-talet för att bygga upp då nystartade TV4. Där var han med och startade Kalla fakta och var mellan 2001 och 2011 TV4:s vd.

Därefter har Scherman bland annat jobbat som affärsområdeschef för Aftonbladet TV.

1989 tog han och Göran Ellung emot Stora journalistpriset för granskningen av turerna kring JAS-projektet.

Robert Hannah

Robert Hannah är en svensk politiker. Sedan valet 2014 sitter han i riksdagen för Liberalerna. Där har han framförallt drivit frågor om hedersrelaterat förtryck, bostadspolitik och jämställdhet.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57