DIGITALT. Studien visar att ämnesinnehållet riskerar att bli underordnat i ett digitalt klassrum. Foto: Mostphotos

Risk för fel fokus i digitala klassrum

En stor del av undervisningen under coronapandemin har blivit digital. Men de digitala verktygen kan ta fokus från undervisningen. Det visar ny forskning vid Göteborgs universitet.

  • Publicerad 11:43, 13 maj 2020

I sin avhandling har Anne Kjellsdotter studerat en klass i årskurs tre som satsat på digitala verktyg i undervisningen. Hon följde klassen i ett skolprojekt om rymden. Hon intervjuade lärare och elever och observerade undervisningen.

Resultatet från studien visar att de olika digitala programvarorna tog fokus från själva undervisningen. Eleverna lärde sig mer om programmen än om rymden.

– De politiska, sociala och mediala trycken på att lärare ska integrera digitala verktyg i undervisningen riskerar att leda till att verktygen i sig hamnar i fokus, säger Anne Kjellsdotter i ett pressmeddelande.

I likhet med tidigare forskning visar studien att det finns en oklarhet i hur och varför de digitala verktygen ska användas.

– Lärare har dock möjligheter att använda sin didaktiska kompetens till att ta ställning till hur ett specifikt ämnesinnehåll ska instrueras i klassrummet. Det är därför viktigt att lärare använder denna kompetens för att instruera ett specifikt innehåll på det sätt som de själva finner lämpligast för att nå önskvärt resultat, de må så vara medelst analoga eller digitala verktyg, säger Anne Kjellsdotter.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11