Förarbevis. Från och med 1 maj gäller nya krav för att köra vattenskoter. Foto: Charles Wolertz

Risk för rusning till vattenskoterkörkort

Den 1 maj träder det nya kravet på förarbevis för vattenskoter i kraft. För den som ertappas med att köra utan i sommar kan det bli en dyr historia.

  • Publicerad 05:30, 10 mar 2022

Vi har inte kommit igång riktigt än, men framåt våren finns det risk för tokrusning när många kommer på att de måste gå utbildningen.

Genom en ny lag i somras fick polisen möjlighet att böta vattenskoterförare på plats för störande och onödig körning.

Nu kommer nästa.

Från och med den 1 maj i år gäller krav på förarbevis för vattenskoter.

Den som därefter kör utan förarbevis kan stoppas av polisen eller kustbevakningen och straffas med böter.

Redan i början av mars hade ansökningarna om det nya förarbeviset börjat strömma in till Transportstyrelsen som får i snitt 200 ansökningar per dag.

– Det här tycker vi är jättebra. De som söker nu gör det enligt det vi kallar för övergångsreglerna. I korthet innebär det att den som har andra behörigheter på sjön kan ansöka om förarbevis förvattenskoterdirekt, utan att gå någon ny utbildning. Den här gruppen har ytterligare ett år på sig, men vi vill gärna att alla som kan tar ut sitt förarbevis redan nu, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Risk för rusning

Den som inte har några andra behörigheter behöver gå en utbildning under ungefär två dagar som är både teoretisk och praktisk och inkluderar ett prov.

Ett 40-tal utbildare har godkänts och på Helsingborgs vattenskoter gör sig instruktören Martin Kennedy redo för högtryck.

– Vi har inte kommit igång riktigt än, men framåt våren finns det risk för tokrusning när många kommer på att de måste gå utbildningen. Så boka gärna in redan nu.

I Göteborgstrakten finns tre utbildare som godkänts av Transportstyrelsen.

Fakta: Övergångsregler förvattenskoter

- Alla behöver inte gå en ny utbildning för att ta förarbevis, utan det går också bra att söka på gamla meriter.

- Den som har andra behörigheter på sjön, utfärdade före den 1 maj 2022, kan ansöka om förarbevis förvattenskoterdirekt – utan att gå någon ny utbildning. Det gäller till och med den 30 april 2023.

- Övergångsreglerna gäller fyra behörigheter: förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt eller en yrkesutbildning till fartygsbefäl klass VIII eller högre. De första tre utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning.

- Under övergångstiden får personer med dessa behörigheter köravattenskoterutan förarbevis. Därefter måste alla som vill köravattenskotergå en ny utbildning.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20