Riskgrupp skildrar coronaåret i bilder

Backaborna Aghdas Taji, Henrik Andersson och Saber Kordbo har fått lära sig att använda kameran som verktyg. Nu visas deras foton på två utställningsplatser i Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 22 mar 2021

Nu efter kursen är det som att man går runt och är mer uppmärksam på möjliga motiv och fototillfällen

– Jag tog bilder innan, men jag var inte så medveten om till exempel komposition och hur man kan göra bilderna finare. Det har jag lärt mig under kursen, berättar Aghdas Taji.

Projektet som hon, tillsammans med Henrik Andersson och Saber Kordbo, har deltagit i, är ett trygghetsskapande projekt i Backa Brunnsbo för seniorer.

Alla kurstillfällen har tagit plats på nätet, genom Zoom. Där har kursdeltagarna fått instruktioner av två lärare från konsthögskolan Valand. Sedan har det bara handlat om att ta sig ut i verkligheten och börja fota med sin telefon eller läsplatta.

– Jag var ute och letade efter intressanta motiv. Det har varit roligt att lära sig av både lärarna och de andra deltagarna, säger Saber Kordbo.

Tema: Covid-19

Efter ett tag ringade seniorerna, tillsammans med sina lärare, in vad deras utställning skulle ha för tema. Det blev något så aktuellt som Covid-19.

– Man fick leta upp ställen där det var tydligt att så här är vardagen nu. Det var inte så lätt i början, säger Hans Andersson.

– Men sedan började man tänka till lite och då lossnade det. Nu efter kursen är det som att man går runt och är mer uppmärksam på möjliga motiv och fototillfällen, fortsätter Aghada Taji.

Pågår till 31 maj

Förra fredagen invigdes utställningen. Kursledarna hade då ramat in bilderna och ställt dem i trappan på Selma Lagerlöfs center. Fotograferna själva var med på länk för att göra arrangemanget coronaanpassat.

– Vad ni har kämpat och vad snyggt det blev, tyckte Aghada Taji.

Allmänheten kommer att kunna ta del av bilderna på informationsskärmar i Sannegårdshamnen på Mötesplats Vintergatan 1 och i Tuve på träffpunkten vid biblioteket. Utställningen pågår fram till 31 maj.

Aghdas Taji tyckte att kursen var lärorik och att den fått henne att börja se fotomotiv i vardagen. Foto: Lovisa Hansson

Saber Kordbo. Foto: Lovisa Hansson

Henrik Andersson. Foto: Lovisa Hansson

Bilderna som Henrik Andersson, Saber Kordbo och Aghdas Taji tagit kan man se på informationsskärmar i Sannegården och på biblioteket i Tuve. Foto: Lovisa Hansson

Vi är GBG