Lugnt än så länge. Gunilla Ockborn säger att de ännu inte kunnat se någon större spridning av årets influensa. Foto: Michael Folmer/Catharina Fyrberg

Riskgrupper i fara när influensavaccin tar slut

Ovanligt många har valt att vaccinera sig mot säsongsinfluensa i år. Så pass många att vaccinet håller på att ta slut. För de som tillhör en riskgrupp och ännu inte vaccinerat sig innebär det att dem kan bli utan.

  • Publicerad 14:46, 21 nov 2018

I år valde Västra Götalandsregionen att upphandla ett vaccin som skyddar mot fyra virusstammar i stället för tre som det varit tidigare år. Sedan vaccinationen startade den 6 november har betydligt fler än vanligt valt att vaccinera sig. För några dagar sedan tog det upphandlade vaccinet slut och ersattes av ett motsvarande vaccin som även det nu håller på att ta slut.

Läs också: Nya vaccinet inför influensasäsongen – ger bredare skydd

– Det är många som redan har hunnit vaccinera sig, men för de som tillhör riskgrupp och inte har gjort det finns risken att vaccinet inte kommer räcka, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare.

Innebär det här att friska personer tar slut på vaccinet på sjuka människors bekostnad?

– Det är för riskgrupperna som vaccinet är skapat. Det är ett vaccin som finns för att minska risken för en person i riskgrupp att bli allvarligt sjuk. Det här är inte ett problem för befolkningen i sin helhet. Men det kan bli ett problem för enskilda individer, säger Gunilla Ockborn.

Många vårdcentraler har fortfarande doser hemma, så den som tillhör en riskgrupp har fortfarande chansen att vaccinera sig. Om man tillhör en riskgrupp och skulle bli sjuk finns också hjälp att få.

– Det finns läkemedel man kan sätta in för att minska symtom om det sätts in tidigt. Då ska man kontakta vården så snabbt som möjligt.

Vad kan man göra för att undvika att bli smittad?

– Det kan vara svårt, men det handlar ju om att inte utsätta sig för sjuka människor, undvika stora folksamlingar inomhus och tvätta händerna noga. Det är ingen garanti, men man minskar i alla fall risken.

Än så länge har årets influensa inte slagit till på allvar, varken i Göteborg, länet eller landet som helhet.

– Men vi är också väldigt tidigt in på säsongen, säger Gunilla Ockborn.

Grupper som rekommenderas vaccination

Du löper större risk att bli allvarligt sjuk av influensa om du har fyllt 65 år, är gravid eller har någon av följande sjukdomar:

Kronisk lungsjukdom, till exempel KOL och svår astma Kronisk hjärtsjukdom Diabetes Kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinering Kronisk leversvikt eller njursvikt Annan sjukdom som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulär sjukdom eller flerfunktionshinder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG