Rivstart för svenskt körkort på arabiska

I takt med att fler vill ta körkortet på sitt modersmål erbjuder också fler skolor lektioner på dessa språk. På Eco Trafikskola väljer minst hälften av eleverna att övningsköra på bland annat turkiska och arabiska.

  • Publicerad 05:30, 2 jan 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Vi var fullbokade från dag ett, och vi är fortfarande fullbokade, säger Aso Nuri som startade skolan tillsammans med sin fru för ett par år sedan.

Frun är utbildningsledare och paret tog över en tidigare videobutik vid Radiomotet i Västra Frölunda. De gjorde om den till trafikskola och i dag erbjuds körlektioner på engelska, arabiska, kurdiska, bosniska, serbiska och turkiska. Utöver svenskan.

– Vi har till exempel många elever som kommer från Hisingen, eftersom vi har lektioner på turkiska, säger Aso Nuri.

Guler Aktay är 30 år gammal och har bott i Sverige i sex år. Guler har åkt spårvagn från Hisingen där hon bor. Ett körkort skulle underlätta att hitta jobb, tror hon. Och när en kompis tipsade om skolan var valet givet.

– Det är lättare för mig att förstå vad läraren säger på turkiska. Då slipper jag stressen. Det är inte alltid så lätt på svenska, förklarar hon.

Guler Aktay är inne på sin tredje körlektion och får stundvis motorstopp. Körläraren Zevan Mustafa har valt Sisjö industriområde för att öva start och stopp av fordon. Hon har gått 1,5 års utbildning till trafiklärare, för att bygga på med en ettårig utbildning i Stockholm där hon fick behörighet som handledare. Nu undervisar Zevan Mustafa på flera språk.

57-åriga Azhar Elias har precis avslutat en lektion. Efter att de fem barnen blivit lite äldre har hon nu bestämt sig för att ta körkort.

– Det är lite svårt när vi kör in på stora vägar och i rondeller, säger hon, men tycker annars att det rullar på bra.

Azhar Elias klarar sig på svenska, men vill ändå köra på arabiska.

– Jag hänger med bättre då, förklarar hon.

Aso Nuri, som driver körskolan, tror att det också kan vara en ekonomisk fråga när man väljer att övningsköra på sitt modersmål.

– Det kan bli dyrare om man tar körkortet på svenska, eftersom man kanske inte förstår och tvingas ta fler lektioner då, säger han.

En snabb rundringning visar att minst ett tiotal trafikskolor i Göteborgsområdet erbjuder lektioner på andra språk. Det är i ytterområdena de finns. Dana körskola i Gamlestaden, Moderna trafikskola och Tingstad trafikskola- båda på Hisingen, erbjuder körlektioner på olika språk. Surte Privatlektioner, mer känd som ”Abu-jihad” i Angered erbjuder teorilektioner på en mängd olika språk.

Läs också: Trafikverket nyanställer

Eco trafikskola erbjuder inga teorilektioner på andra språk, eftersom det inte lönar sig. Elever väljer hellre billiga lösningar på nätet. På till exempel Sweden4.com går det att köpa ett frågepaket en hel månad för 150 kronor.

– Det där kan vi inte konkurrera med, säger Aso Nuri.

Körkortsboken finns översatt till ett flertal olika språk. Men Aso Nuri önskar att det även fanns kompletterande övningshäften på dessa språk.

– Det skulle fördjupa elevernas kunskaper, tror han.

På Sveriges Trafikskolors Riksförbund märker man av behovet där alltfler vill köra upp på sitt språk. Man är också positiv till utvecklingen.

– I dag är det betydligt många fler bilskolor som drivs av människor som har invandrat till Sverige, och deras språk finns ju med som en extra tillgång, säger BeritJohansson, ordförande på STR.

STR översätter körkortsboken till engelska. Man samarbetar också med E4skolan i Malmö som har boken på persiska, arabiska och kurdiska. Vidare arbetar man just nu för att skapa en teknisk plattform på nätet, där utbildning på andra språk ska kunna användas framöver.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG