Foto: Magnus Fröderberg/ Mostphotos

Robert Hannah vill döma IS-återvändare för landsförräderi

Riksdagsledamoten från Tynnered, Robert Hannah (L) har fått ett nytt uppdrag som integrationspolitisk talesperson för Liberalerna och i en ny motion sätter han hård press på IS-återvändarna.

  • Publicerad 11:56, 15 okt 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

I motionen som Robert Hannah (L) lägger fram vill han att svenska medborgare som stridit för terrororganisationer, mot en stat som Sverige stöttar militärt, ska kunna dömas för landsförräderi. Han pekar på att i dag är det bara ett fåtal som kunnat dömas för de brott de begått när de stridit för exempelvis IS.

– Uppriktigt sagt handlar det om personer som kommer från Tynnered som halshuggit, mördat och sålt kvinnor på slavmarknad. Personer som jag själv har vuxit upp med och gått i skolan med. Det är en skam för Sverige att de får bo kvar i våra utsatta områden. I dag krävs det oftast bildbevis eller filmat material för att få en fällande dom, säger Robert Hannah.

Riksdagsledamoten: Samhället har svikit Tynnered

Robert Hannah är uppvuxen i Tynnered och han menar att det är problematiskt att IS-återvändare kan komma tillbaka till Göteborgs och Sveriges utsatta områden.

– Problemet är att ett fåtal personer har satt hela stadsdelar i skräck och gett dem ett rykte som inte alltid stämmer överens med verkligheten. I Tynnered och nordöstra Göteborg är det många som känner någon som rest ned för att strida för IS.

Nyligen gick Turkiska styrkor in i Syrien och experter fruktar att sovande terrorgrupper likt IS kan vakna.

Men skulle motionen få gehör och en ny bestämmelse införs i brottsbalken tror Robert Hannah att det kan avskräcka framtida terrorresenärer.

– Självklart, just nu är det tvärtom. Som det ser ut i dag rekrytera de på basis att inget kommer hända. Det måste vi stoppa.

"Ångrar inte en sekund att jag växte upp i Tynnered"

Han vill även sätta hårdare press på den organiserade kriminaliteten. I ytterligare en motion vill Robert Hannah att man ska kunna vräka personer som utgör en fara för sina grannar.

– Om vi vill ändra på utvecklingen i de utsatta områdena kan vi inte ha ett omhändertagande perspektiv av kriminella. De får hitta någon annanstans att leva än i de här områdena. Många av de som är med i kriminella gäng, deras livsluft kommer från området de bor i. Men här kan man ta dem ur sitt sammanhang. Jag kommer göra livet så svårt som möjligt för de kriminella, avslutar Robert Hannah.

Vi är GBG