Roberts Rolandz rockar på Rondo

Robert Gustafsson har kanske inga lik i garderoben. Men på scen har han fler karaktärer än han klarar att hålla reda på. Till hösten ska hans Rolandz showa med flera av dem.

  • Publicerad 16:20, 30 jun 2018

Robert Gustafsson erkänner. Rolandz succé i Melodifestivalen med "Fuldans" var ingenting han kunde föreställa sig.

– Vi hade ju en tydligt uppgift och det vara att underhålla. Men att vi skulle gå till final och att framgången växte var inte något jag kunde ana, säger han.

– Tanken var ju bara att vi skulle delta i Östersund och sedan åka hem. Men då vi höll på att röstas till finalen blev jag skitnervös.

Samtidigt var det ju redan där och då klart att han och Rolandz skulle in på Rondo för showen "Rolandz på Rondo" med premiär 27 september. En sämre reklamplats kan man ju ha. Dessutom åker gänget ut på en omfattande turné i folkparkerna i sommar med "Fuldans tour" med första spelning i Umeå 5 juli och den sista, 16 spelningar senare i Eksjö den 14 augusti.

– När vi startade var ju avsikten att göra dansbandsmusik som inte var Café Norrköping utan mer Hurriganes, Eddie Meduza och Jerry Williams, förklarar Robert Gustafsson.

– Jag tror vi lyssnade igenom bort mot 25 stycken band som vara bra på riktigt. Flera av de gamla Göteborgsbanden, Streaplers och Flamingokvintetten, kom ju från poperan.

Med Killinggängets film "Tork på Tallinn" (1999= gjorde den försiktige, genomsnälle och kärlekstörstande dansbandsentusiasten Roland Järverup sin entré. Som ytterligare en av Robert Gustafssons många karaktärer satte han ett omedelbart avtryck hos publiken, som slöt honom till sitt hjärta.

När en förfrågan om att delta med som pausunderhållning i SVT-satsningen "Dansbandskampen" kom 2008, ja, då såg Rolandz dagens ljus. Succén blev omedelbar.

– Då hade vi bara tre, fyra låtar som vi fick köra om och om igen. Men med tv-programmet började ju arrangör och skivbolag ringa om både turné och skiva, berättar Robert Gustafsson.

– Det var till och med så att dansbandsvärlden blev både oroliga och arga. Men faktum är att vi gjorde som de andra, bar och sov i bussen. Vi ville ju göra det här på riktigt och inte vara ironiska. Men i början var det kanske lite väl mycket synkoper för dansbandspubliken, den som inte applåderar mellan låtarna och plötsligt vänder sig från scenen eller byter skjorta.

Men snart blev det drag i folkparkerna med raggarbildar, Eddie Meduza och Rolandz.

Bandet har helt otippat fått ett förlängt liv och Robert Gustafsson har ingen riktigt bra förklaring till varför.

– Kanske har det gått varvet runt. Nu har behovet åter igen uppstått. Därför blir det Rondo med Rolandz som får showa och samtidigt blir störda på olika vis, förklarar Robert Gustafsson.

– Det kommer bli en krogshow med mycket musik, spelglädje och publikkontakt med både allsång och gitarrsolon. Musikerna är ju inga duvungar.

Rolandz

Är: Svenskt dansband som uppstod för pausunderhållning i "Dansbandskampen" 2008. I centrum Robert Gustafssons karaktär Roland Järverup, den kärlekstörstande dansbandsentusiasten i Killinggängets film "Tork på Tallinn".

Medlemmar:  Ludvig Olin, klaviatur, Niclas Arn, bas, Robert Olsson, trummor, och Peter Tiverman, gitarr plus Roland Järverup (Robert Gustafsson) sång.

Aktuella: Med turné med start den 5 juli och, senare, krogshowen "Rolandz på Rondo", premiär 27 september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG