Robothund flyttar in på byggarbetsplats i Gårda

Byggföretaget NCC har skaffat hund. Men inte vilken hund som helst utan en robothund som ska hjälpa till på ett bygge i Gårda. Nu vänder sig NCC till göteborgarna för hjälp med ett lämpligt hundnamn.

  • Publicerad 14:42, 22 mar 2021

När hunden scannar allt som den registrerar, mäter och behandlar inkommen data, kan man snabbt se om arbetsplatsen innehåller riskmoment i form av saker ligger i vägen.

Christina Claeson-Jonsson, innovationschef på NCC och adjungerad professor vid Chalmers teknisk högskola. Foto: NCC

Rufus, Pluto och Fido är typiska hundnamn men kanske inte ultimat till en robothund som ska stoltsera runt på olika byggen. Har du ett passande förslag kan det bli du som namnger NCC:s unika robot som gör allt den programmeras till.

– Vi tycker att det ska bli väldigt spännande att på det här sättet få jobba med ny robotteknik, säger Christina Claeson-Jonsson, chef, innovationschef, NCC.

AI-teknink

Genom senaste AI-tekniken kommer hunden dessutom själv kunna lära sig ännu mer och utvecklas allteftersom den jobbar och inhämtar data.

Den kan också förses med lämplig utrustning som exempelvis olika kameror och få en viktig roll inom säkerhetsarbetet.

– När hunden scannar allt som den registrerar, mäter och behandlar inkommen data, kan man snabbt se om arbetsplatsen innehåller riskmoment i form av saker som ligger i vägen. På samma sätt kommer vi med hundens hjälp se om det saknas skyddsbarriärer eller spärrar eller lås och vad som i så fall behöver kompletteras, säger Christina Claeson-Jonsson och tillägger:

– Vi ser ett antal funktioner som den här hunden kan ha men vi håller också öppet för att vi med tiden kommer att hitta nya användningsområden som vi ännu inte har tänkt på.

Första hem i Gårda

Robothunden ingår i ett EU-projekt och ska på sikt testas på olika projekt runt om i Norden.

Men först ut att få tillgång till robothunden är projekt Kineum där NCC tillsammans med Platzer bygger en 27 våningar hög byggnad i Gårda.

Youtube-video

Här kan du lämna förslag på hundnamn:

Lämna namnförslag här.

I USA. Hunden är fortfarande i på andra sidan Atlanten men snart är den här i Sverige. Foto: Boston Dynamics.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00