Rockens nya roll på Hisingen

Skivbolaget Gain har gett ut rockmusik i 22 år. Sedan förra året är Hisingsbolaget också ett förlag. Först ut boken om Kiss, som köptes av Gene Simmons, Kiss långtungade basist. Nu är det dags för nästa – om Metallica.

  • Publicerad 12:15, 3 nov 2018

Markus Tagaris på Gain Production, skivbolaget i Lundby i Götaverkens gamla lokaler, har jobbat band som Europe, Mustasch, Lillasyster och Hardcore Superstar. Alla framgångrika, men han ville söka nya utmaningar efter att bolaget gett ut musik sedan 1996.

Så gick tankarna om att starta ett förlag för att ge ut böcker om banden på skivbolaget.

– Jag hade en idé om att sälja böckerna på samma sätt som vi säljer skivor. Jag ville använda mig av samma distributionsnät och kontakter. Det borde ju inte vara så svårt, förklarar han.

När Iron Maiden spelade på Ullevi 2016 sprang han på journalisten och författaren Carl Linnaeus, med kontakter i hårdrockvärlden över hela jordklotet.

– Markus förhörde sig om förlagsverksamhet i allmänhet, eftersom jag har gett ut några böcker och har insikt i branschen, säger Carl Linnaeus.

– Så vi slog ihop våra påsar och bildade förlaget. Jag har skrivit mycket om Kiss, Johan Kihlberg har hängt mycket med bandet och fotografen Mats Vassfjord visste jag hade bilder som aldrig tidigare visats.

Boken "Kiss klassified" är ingen regelrätt biografi utan ur Kiss-fanset Johan Kihlbergs perspektiv där Carl Linnaeus gjort intervjun och författandet. Men när Kiss basist Gene Simmons fick höra om boken blev han intresserad, ville ge ut boken själv, hotade med att stämma förlaget när han fick ett nej.

– Sedan köpte han två stycken via Bengans postorder, berättar Markus Tagaris förtjust och med ett leende.

"Kiss klassified" var en ambitiöst produkt, en så kallad coffe table-bok, skriven på engelska.

– Det var inte tänkt så, men vi gick ut hårt, erkänner Markus Tagaris, som dock hade stött på patrull när han presenterade sitt förlagsförslag för de högre upp i skivbolagshierarkin.

– Jag tyckte det var givet att Sony Music, som ju är delägare i Gain, skulle nappa på idén. Det handlar ju ändå om ett bolag som har distribution över hela världen och med deras promotion skulle det ju bli bra spridning. Men när jag skickat förslaget fick jag bara rött i systemet.

Anledningen? Jo, det är vattentäta skott mellan musik- och förlagsvärlden. Dessutom har böckerna 6-procentig moms i Sverige vilket skulle skapa krångel i skivbolagets system. Även utomlands finns det olika regler för skivor och butiker.

Men Markus Tagaris gav sig inte. Tre samtal med kontakter gav honom ett nummer med Music Sales i England, ett förlag med musikböcker som specialitet.

Nu är det dags för boken "Metallica: Sorgespel & Segertåg – Det svenska perspektivet".

– Vi ville ge ut en bok om bandet som inte har gjorts förut, menar Carl Linnaeus.

Gain Production

Är: Skivbolaget från Göteborg som startade 1996. Har artister som Europe, Hardcore Superstar, Backyard Babies, Mustasch, Wahlstedt, Carl Deman, Jay Smith och Alexander Asp.

Ger: Sedan förra året också ut böcker.

Aktuella: Med boken "Metallica: Sorgespel & Segertåg – Det svenska perspektivet".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG