OENIGA.Mikael Wallgren (V), andre vice ordförande, SDN Norra Hisingen och Jens Adamik (L) ordföranden Norra Hisingen tycker olika om omorganisation inom socialtjänsten i Norra Hisingen. Foto: Pressbilder/Lina Isaksson

Rödgröna rasar över spariver på Hisingen

Stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen flaggar för en omorganisering inom socialtjänsten som förväntas frigöra 6,1 miljoner. En oroväckande besparing anser de rödgröna i stadsdelen medan Alliansen går på tjänstemännens linje.

  • Publicerad 09:52, 26 nov 2019

Mikael Wallgren, (V), andre vice ordförande, SDN Norra Hisingen. Foto: Privat

Jens Adamik (L) ordföranden Norra Hisingen. Foto: Privat

Förändringen innebär bland annat en minskning av antal familjebehandlare, en omorganisation av resterande personalstyrka och att en ny enhet skapas som är tänkt att samla socialtjänstens förbyggande arbete.

Enligt förvaltningen kommer förändringen skapa en effektivisering på 6,1 miljoner kronor under år 2020 samtidigt som det ger bättre förutsättningar för tidiga insatser till familjer i behov.

Men de rödgröna i stadsdelen håller inte med.

– Vi är genuint oroliga vad det skulle ge för konsekvenser för stadsdelens ungdomar, säger Mikael Wallgren, (V), andre vice ordförande, SDN Norra Hisingen.

Han menar att det handlar om resurser som arbetar förebyggande främst på hemmaplan för att stärka familjer i stort behov av stöd.

– Jag sitter i individutskottet och det är tydligt att det finns många familjer som inte mår bra. Det handlar antingen om att föräldrar har problem eller att man inte klarar av att sätta gränser för sina barn. Det arbetet är på alla sätt en mänsklig och ekonomisk investering snarare än en kostnad, säger han.  

Stadsdelen vände ekonomin på ett år

Jens Adamik (L) ordföranden i nämnden går däremot på förvaltningens linje och menar att det inte är en besparing utan en nödvändighet för att nå upp till de mål som finns; klienter ska i akuta fall träffa resursteamen samma dag eller senast dagen efter och i normal fall max 14 dagar.

– I dag tar det för lång tid. Genom omorganisationen ska handläggarna komma närmare resursteamet och på så vis få ett mer effektivt flöde istället för att ha två separata enheter. Jag är positivt till att få in snabb hjälp när personer som mest behöver det, säger han och tillägger:

– Genom att jobba tätar ihop får man snabbare uppföljning. Det har framkommit att det finns ärenden som har pågått flera år utan att man ser effekt. Genom den nya organisationen är tanken att utvärdera oftare och sätta in rätt insats vid rätt tid.

Mer om omorganisationen

Sektor IFO-FH Norra Hisingen planerar en minskning av antal familjebehandlare på enheten Resursteamet samt omorganisation av återstående personalstyrka. Omorganisationen innebär att återstående personalstyrka i form av familjebehandlare och en metodhandledare integreras med enheten barn och familj.

Omorganisationen innebär också att en ny enhet skapas som är tänkt att samla socialtjänstens förbyggande arbete.

Förvaltningens förslag förväntas skapa en effektivisering på 6,1 miljoner kronor under år 2020.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57